23948sdkhjf

Danmark kan gå fri af stort økonomisk uvejr

Der har i årevis været særdeles godt gang i økonomien, men krigen i Ukraine har givet modvind og tårnhøj inflation. Vi er dog godt rustede, vurderer iagttagere

I mange år har prisstigninger på mælk og smør været noget, langt de fleste danskere nok slet ikke har lagt mærke til. Men det ændrede sig sidste år.

Efter mange, mange år med en lav og stabil inflation tog den fart, da Rusland indledte sin krig i Ukraine, hvor også energipriserne blev sendt i vejret.

Det har givet dystre udsigter for den globale økonomi. Her kan du blive klogere på, hvilket økonomisk år vi har i vente:

* Hvilken tilstand er Danmarks økonomi aktuelt i?

Først den gode nyhed: Økonomien er i god form. Rekordmange er i arbejde, og de offentlige finanser er meget sunde.

Derudover er der et milliardoverskud på betalingsbalancen, der groft sagt er summen af Danmarks handel med udlandet.

- Udgangspunktet for modvinden, der kommer, og som vi er i, er godt, siger Michael Svarer, professor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand.

Samme vurdering kommer fra Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen.

- Der er en række faktorer, der gør, at udsigterne er knap så gunstige. Men udgangspunktet er relativt solidt, vurderer han.

* Hvor voldsom en økonomisk modvind venter forude?

Modvinden har allerede ramt, og der er store usikkerheder i 2023. Hvordan udvikler krigen i Ukraine sig? Og hvad med USA og Kinas forhold?

- Den geopolitiske situation er efter min mening den absolut værste, vi har været i, i min tid som økonom, siger Helge Pedersen.

Han begyndte som økonom for 35 år siden, da Den Kolde Krig var ved at nå sin afslutning, og vi i Danmark fik det, der kaldes kartoffelkuren.

Det var en række indgreb, der skulle få 1980'ernes tårnhøje inflation ned. Siden fulgte en række magre år, hvor arbejdsløsheden steg gevaldigt, og boligmarkedet krakelerede.

Udgangspunktet er dog et helt andet nu, siger Helge Pedersen, som dog spår en teknisk recession - to kvartaler i træk med fald i bruttonationalproduktet.

- Men jeg tror ikke, at de afledte konsekvenser ud i samfundet bliver lige så alvorlige som det, vi tidligere har set, vurderer han.

Michael Svarer fra Aarhus Universitet vurderer også, at det mere bliver et skvulp på vejen end en egentlig krise, der rammer Danmark.

- 2023 bliver nok ikke så festligt et år. Jeg tror, at når vi når andet halvår og 2024, så ser det lysere ud, vurderer han.

* Hvornår stopper priserne med at stige så meget?

Nu til den kedelige nyhed: For selv om den tårnhøje inflation aftager, så er det dog ikke, fordi vi snart igen kan få det samme for pengene.

- Når vi nærmer os slutningen af året, er der håb om, at de prisstigninger, vi kommer til at se, minder mere om det, vi har været vant til.

- Men varerne bliver fortsat dyrere, og vi vil fortsat se en udhuling af vores købekraft i 2023, vurderer Helge Pedersen fra Nordea.

Medicinen mod den tårnhøje inflation er, at centralbankerne hæver renten, hvilket allerede er sket flere gange. Noget kan ifølge Michael Svarer fra Aarhus Universitet tyde på, at renten er ved at toppe.

- Inflationen er begyndt at aftage, og jeg forventer, at det vil fortsætte her i foråret, vurderer han.

* Står vi over for en boligboble, der eksploderer?

Boligmarkedet var brandvarmt under coronaen, hvor priserne bankede op. Men siden er tempoet skiftet, og priserne er nu begyndt at falde.

Det kommer til at fortsætte, lyder det fra Michael Svarer fra Aarhus Universitet. Dog ikke i stil med det, der kom efter finanskrisen.

- Nu er der primært tale om stigende renter og en korrektion efter det meget hede boligmarked under corona, vurderer han.

Han peger på, at de stigende renter er med til at gøre det dyrere at sidde i boligen. Derfor er et prisfald også naturligt nok.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093