23948sdkhjf

Sweco vinder 22.000 m² akutcenter i Viborg

Et konsortium med Sweco Architects i spidsen er kåret som vinder af konkurrencen om det kommende akutcenter på Regionshospitalet Viborg – et projekt til omkring 0,5 mia. kr.
Politikerne i Regionsrådet i Region Midtjylland udpegede onsdag vinderen af konkurrencen om at projektere det Ny Akutcenter på Regionshospitalet Viborg, Hospitalsenhed Midt.

Med valget af Sweco-konsortiet som totalrådgiver er en stor planlægnings- og projekteringsfase nu sat i gang. Udbud af entreprisearbejdet følger i 2014, hvorefter selve udførelsen af byggeriet påbegyndes. Det Ny Akutcenter skal stå færdigt i sommeren 2016.

Første indtryk er vigtigt
Der er brugt mange kræfter på at sikre patienten en overskuelig og tryg oplevelse ved ankomsten til hospitalet, og en enkel forbindelse til det eksisterende trafikcenter i højhusets patientbygning. Den nye hovedindgang til hospitalet fra Heibergs Allé giver patienterne en let og synlig adgang til hospitalets funktionsområder og bidrager til et trygt møde med hospitalet og dets ansatte.

- De eksisterende hospitalsbygninger i Viborg består af fleksible bygninger, som oprindeligt blev opført med henblik på fremtidige udvidelser. Det drager projekteringen af det nye akutcenter derfor nytte af, når tilbygning føjes til det eksisterende hospital, forklarer regionshospitalets direktør Lars Dahl Pedersen og fortsætter:

- Sammensmeltningen af nyt og bestående skaber sammenhæng, og de fleksible kvaliteter bliver ført videre med Swecos projektforslag, som også håndterer fremtidssikring og muligheder for udvidelser. Mødet mellem den nye tilbygning og det eksisterende hospital har givet en ny måde at organisere akutområdet – med tidssvarende rammer for akutmodtagelsen.

Sådan bliver Viborgs nye akutcenter
Det Ny Akutcenter på 22.000 m² udgør den største del af kvalitetsfondsbyggerierne i Viborg til i alt 1,2 mia. kr. Akutcentrets andel udgør 530 mio. kr., som udmøntes i en fuldt udbygget akutmodtagelse på Regionshospitalet Viborg.

Udover en ny hovedindgang, skadestue og traumemodtagelse kommer centret til at huse faciliteter til vagtlæger, hospitalsvisitation, heliport på taget, en udvidet operationsafdeling, ny intensivafdeling, faciliteter til dagkirurgi, nye sengeafsnit med enestuer (eget bad og toilet), en udvidelse af billeddiagnostik (røntgen og klinisk fysiologi), et auditorium til 200 personer samt butik og café.

Holistisk byggeri i samspil med omgivelserne
Sweco, Aart, Midtconsult og WSP har gennem hele projektforløbet fokuseret på at skabe et holistisk hospitalsbyggeri, hvor funktionelle og sanselige løsninger gensidigt forstærker hinanden. Målet har været at skabe et effektivt og fleksibelt hospital med et menneskeligt nærvær og stærkt arkitektonisk udsagn.

For at skabe et effektivt arbejdsflow for personalet og et trygt flow for patienterne er akutcentret opdelt i to spor; et offentligt spor, der indeholder de enkelte afdelingers reception og venteområder, samt et afskærmet afdelingsspor, der danner ramme om afdelingerne på hver etage. Transport af liggende patienter er på den måde afskærmet fra den offentlige zone, hvilket ikke alene skaber effektive rammer for personalet, men også trygge og respektfulde rammer for patienterne.

Inspireret af en unik beliggenhed på højdedraget i hjertet af Viborg er samspillet med omgivelserne et gennemgående tema, og for rådgiverne har det været afgørende at skabe et akutcenter, der kobler sig naturligt på det eksisterende hospital og går i dialog med de bymæssige strukturer og de landskabelige træk mod Søndersø.

Det tætte samspil med omgivelserne kommer bl.a. til udtryk i de mange terrasser, taghaver og gårdhaver, der giver direkte adgang og udsyn til grønne, rekreative uderum på alle etager. Dertil kommer den nye hovedindgang og foyer, der tilbyder en enestående udsigt over Søndersø og skaber en helt ny ankomstoplevelse til hospitalet.

Mest økonomisk fordelagtige tilbud
I december 2011 blev seks konsortier udvalgt til at byde på opgaven som totalrådgiver for byggeriet. De seks konsortiers idéer og projektudkast blev efterfølgende bearbejdet, og i maj 2012 udpegede Regionsrådet så de to konsortier, som skulle gå videre i anden runde og kæmpe om at projektere det Ny Akutcenter i Viborg. Udover det vindende team var et konsortium bestående af C.F. Møller, KPF Arkitekter, Alectia og Viborg Ingeniørerne med i opløbet.

På baggrund af en helhedsvurdering af tilbuddene vurderede en enig bedømmelseskomité, at Sweco-konsortiet burde vælges som totalrådgiver til udarbejdelse af akutcentret, fordi konsortiet har afleveret det tilbud, der bedst muligt opfylder underkriterierne og dermed tildelingskriteriet – det økonomisk mest fordelagtige tilbud.

- Nu er tiden kommet til at skabe de rammer, der skal bære hospitalet ind i fremtiden. Midtjyllands borgere får et fremtidssikret akutcenter, der tager udgangspunkt i patientens behov. Samtidig sikrer vi, at hospitalets medarbejdere får de optimale betingelser for at kunne udføre deres livsvigtige arbejde, siger regionsrådsformand Bent Hansen.

Fakta om det Ny Akutcenter
Tidsramme: 2013-2016.

Areal: Udbygning: 22.000 m²

Pris: 530 mio. kroner

Finansiering: Regeringens kvalitetsfond (60 %) og Region Midtjylland (40 %)

Bygherre: Hospitalsenhed Midt, Regionshospitalet Viborg

Rådgivere: Sweco Architects, AART arkitekter, Midtconsult (rådgivende ingeniører) og WSP UK Limited (international ingeniør- og designkonsulent).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156