23948sdkhjf

Royal indvielse af SHL-projekt i Skotland

I denne uge blev det nye Universitetsbibliotek i Aberdeen officielt indviet. Projektet til 370 mio. kr. er tegnet af danske schmidt hammer lassen architects.
Den 24. september indviede Hendes Kongelige Højhed Dronning Elizabeth II af Storbritannien officielt det nye Universitetsbibliotek i Aberdeen, Skotland. Bygningen, der er vundet i en arkitektkonkurrence af schmidt hammer lassen architects i 2005, erstatter universitetets tidligere bibliotek fra 1965 – Queen Mother Biblioteket.

Det 15.500 kvadratmeter store bibliotek giver studerende, ansatte, besøgende og lokale de nyeste lærings- og forskningsfaciliteter og er et positivt eksempel på, hvordan arkitektur kan gøre en forskel. Siden bygningen blev taget i brug i september 2011, har optællinger vist en markant stigning i anvendelsen af biblioteket, mens mere end 700.000 har besøgt bygningen dette første år.

- Aberdeen Universitetsbibliotek fungerer som et mødested og et kulturcenter for de studerende såvel som for hele lokalsamfundet. Bygningens facade fanger sollyset om dagen og gløder svagt om natten, hvorved den bliver et lysende vartegn – en lanterne – for hele Aberdeen by. Stigningen i antallet af besøgende viser, at det nye bibliotek har haft positiv indvirkning på de studerendes adfærd. Nu kommer de studerende for at være i biblioteket og tage del i universitetets sociale liv, fortæller Morten Schmidt, stiftende partner hos schmidt hammer lassen architects.

En af verdens bedst bevarede bogsamlinger
Kravene i konkurrenceprogrammet var at skabe et fantastisk akademisk bibliotek til videnskabelig forskning, som på samme tid kunne fungere som et mødested og bygge bro til det lokale samfund.

Chris Banks, Universitetsbibliotekar og Direktør for bibliotekets Specialsamling og Museum på Aberdeen Universitet, siger:

- Bygningen er en stærk og klar markering fra universitetets side. Den udtrykker, at ”vi mener det” og samtidigt, at ”du er velkommen her”. Jeg elsker den måde, hvorpå akademikerne viser deres stolthed over bygningen ved at byde kolleger fra andre universiteter samt familiemedlemmer indenfor. Jeg glæder mig også over, hvordan bygningen bliver brugt af så mange flere studerende og måden, hvorpå den rummer både sociale og formelle mødesteder. Og det har nu, for første gang, virkelig været muligt for os at vise vores meget væsentlige bogsamling frem.

Aberdeen Universitetet er grundlagt i 1495, og universitetsbiblioteket har en af verdens bedst bevarede samlinger, hvoraf nogle værker er fra det 13. århundrede. Den nye bygnings arkitektur skaber et læringsmiljø, hvor den seneste teknologi understøttes af den væsentlige bogsamling på over én million bøger.

BREEAM-certificeret
Arkitektonisk er hjertet i biblioteket et spiraliserende atrium, der forbinder alle otte etager. Atriets dynamiske hvirvel danner en kontrast til eksteriørets enkle og klare geometri. Herudover er bygningen certificeret BREEAM Excellent og overholder de skrappeste bæredygtighedskrav, hvilket betyder, at vedligeholdelse og energiforbrug minimeres.

Facaden, som består af et irregulært mønster af isolerede paneler og lavenergiglas, tillader ikke bare at rigeligt dagslys trænger ind i bygningen, men giver også adgang til en smuk udsigt over Aberdeen by.

Schmidt hammer lassen architects har designet en lang række biblioteker, lige fra universitets- og nationalbiblioteker til kommunebiblioteker. Netop nu er tre biblioteker under opførelse: Multimediehuset i Aarhus, som, når det står færdigt i 2014, bliver Skandinaviens største bibliotek; og to biblioteker i Canada: et i Halifax og et i Edmonton. Det mest kendte bibliotek er udvidelsen af det Kongelige Bibliotek i København.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11