Uddannelse får medarbejderne til at blive på stilladserne
En ny uddannelse har fået stilladsarbejdere til at bruge maskiner til tunge løft. Det betyder mindre nedslidning, og at flere stilladsarbejdere vil fejre 25 års jubilæum
I 2009 havde en stilladsarbejder i gennemsnit været i branchen i 7 år, mens tallet i 2012 er 8,1 år, viser tal fra Dansk Byggeri og 3F.
- Indtil 2009 havde langt de fleste stilladsarbejdere kun et tre ugers kursus, men i dag bliver alle nye medarbejder efter tre måneders ansættelse tilbudt en kontrakt på den toårige stilladsmontøruddannelse, siger Kurt Bo Jensen, formand for Stilladssektionen i Dansk Byggeri.
Uddannelsen gør, at medarbejderne ganske enkelt er langt bedre klædt på til at løse de udfordringer, de møder i hverdagen, forklarer han:
- Tidligere stoppede mange stilladsarbejdere simpelthen med at arbejde i branchen, fordi de var nedslidte. Men under uddannelsen har de regning, geometri og tegningsforståelse, og det er vigtigt, når de står ude på byggepladsen og fx skal aflæse en tegning. Erfarne og uddannede medarbejdere giver en bedre kvalitet af arbejdet, derfor er det vigtigt for os, at medarbejderne tager imod tilbuddet, siger Kurt Bo Jensen.
Flere 25 års-jubilarer
For at få medarbejderne til at uddanne sig, belønnes de med et højere timetillæg, når de tager uddannelsen. Også stilladsarbejdere der har været i branchen længe bliver tilbudt uddannelsen. For selvom de har mange års erfaring i at sætte stilladser op, er der under uddannelsen fx et stort fokus på sikkerhed og brug af maskiner til de mange løft, en stilladsarbejder udfører i løbet af dagen. Det kan de
garvede medarbejdere også bruge.
- Efter den nye stilladsmontøruddannelse har været udbudt, er vi som noget helt nyt begyndt at se 25-års jubilæer blandt stilladsarbejderne. Det er glædeligt, og jeg håber, at tendensen fortsætter, siger Kurt Bo Jensen.
I 1990-2000 var der mellem nul og én stilladsmedarbejder i Storkøbenhavn, der havde 25-års jubilæum om året. Sidste år var der hele 12, der kunne fejre 25 år i branchen, og i år ser tallet ud til at blive det samme.