23948sdkhjf

Smarte vinduer tænker selv

For meget lys, for lidt lys, for koldt eller varmt? Det kan vinduerne på stue 8 på Koldings Sygehus' geriatriske sengeafsnit nu selv regulere – takket være helt ny teknologi.
Det er lidt af en verdensnyhed, som Kolding Sygehus netop nu afprøver med intelligente vinduer, som på én og samme tid er energieffektive og øger komforten for både patienter og medarbejdere.

Det er det allerede velkendte elektrokromglas, der er monteret i vinduerne. Det nye er den styring og de funktioner, som vinduerne er koblet sammen med. Den kan bedst sammenlignes med den teknologi, vi kender fra en smartphone, hvortil man kan downloade forskellige funktioner i form af apps.

30 procent mere dagslys
Vinduerne består af 15 mm kompositrammer og glas. På ydersiden af ruderne er der monteret en ion-folie, som kan regulere lysindfaldet. Det sker ved, at ionerne drejer som små ’ionpersienner’ i den fulde skala fra helt klart til helt mørklagt glas.

På karmen er der monteret en lille computer, som registrerer energistrømningen gennem glasset. Computeren er programmeret til at regulere lysindfaldet, så det dæmpes eller øges alt efter, om det er nat, dag, hviletid, høj solskin, gråvejr eller noget midt imellem. Vinduet kan ligeledes betjenes manuelt.

På Geriatrisk Sengeafsnit testes systemet nu i 1:1. De første meldinger går allerede på glæden ved det øgede lysindfald, idet konstruktionen næsten uden vinduesrammer tillader 30 procent mere dagslys.

Men lyssensorer er bare én mulighed. Det vil ligeledes være muligt at integrere sensorer, der kan måle luftfugtighed, høj- og lavtryk og varme, og som fx ved en bestemt temperatur aktiverer en udluftningsventil i vinduet.

Helende arkitektur
En af grundtankerne bag byggeriet af Ny-Kolding er den helende arkitektur – at de fysiske rammer om patienter, pårørende og medarbejder har en positiv indvirkning. På Geriatrisk sengeafsnit afprøves således også, hvordan komforten påvirkes med elektrokromglasset og de funktioner, der kan automatiseres.

- Der kan være meget stor forskel på, hvordan forskellige patientgrupper oplever komfort. Med vinduerne her får vi en mulighed for individuel tilpasning faktisk så langt, at man ville kunne zoneopdele en stue ved at styre de enkelte vinduer separat og dermed opnå flere fordele. Naturen trækkes ind i sengestuen ved at bevare udsynet for patienten og samtidig opnås energimæssige fordele ved en effektiv solafskærmning, fortæller Kenneth Holm, der er projektleder på Kolding Sygehus.

Undervejs i testperioden er det meningen, at personalet kan knytte kommentarer til de enkelte ruder, så man kan samle erfaringer og data til den videre udvikling.

Potentielle besparelser
Der er også besparelser at hente – økonomisk som energimæssigt – og det er også én af grundtankerne bag det ny byggeri.

Til eksempel skal alle sydvendte facader if. 2020 energikravene netop have udvendig solafskærmning. I dette system er isoleringsevnen høj og afskærmningen integreret, og man slipper eksempelvis for persienner, der skal vedligeholdes.

Med en lille drift af vinduet og med de selvregulerende kulde-varme-tilpasninger forventes det, at der kan spares 15-25 procent af den energi, der ellers bruges til at varme og køle stuerne.

Blåligt skær stimulerer
Med toning og tilpasning til dagslyset er det også muligt at regulere farveskæret. Ny forskning peger på, at et blåligt skær – og ikke grønt, som man tidligere har troet – rammer nogle receptorer i øjet, og giver derved stimuli i hjernen.

- Der forskes endnu på området, som er interessant, fordi det også kunne have en gavnlig effekt først og fremmest på patienterne, men også på økonomien, hvis denne form for helende arkitektur kunne betyde noget positivt for indlæggelsestiden, fortæller Lars Petersen fra Jetlund A/S, der står bag systemet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088