23948sdkhjf

Dansk Byggeri aflyser stigning i beskæftigelsen

Dansk Byggeri vurderer i en analyse, at den forventede kickstart-effekt vil vise sig senere end ventet. Beskæftigelsen ventes nu at falde med 3.500 i 2012.
Den danske bygge- og anlægssektor har ikke kunnet fastholde den optimisme, som spirede ved indgangen til 2012. Dansk økonomi står stille, og hverken forbrugerne eller virksomhederne er kommet i gang med at investere.

- Året har været særdeles påvirket af eurokrise og almindelig usikkerhed, og derfor er der mere fokus på opsparing end investering. Det gælder også i den hjemlige økonomi, hvor vi må konstatere, at heller ikke 2012 gav den vending i økonomien, som vi havde håbet på. I stedet vil beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen falde med 3.500 personer i 2012 og med yderligere 3.000 i 2013, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri i forbindelsen med offentliggørelsen af Dansk Byggeris Konjunkturanalyse Update september 2012.

Store anlægsprojekter er eneste lyspunkt
Det kunne tilmed have stået værre til. Lars Storr-Hansen peger således på de politiske initiativer, som ikke mindst bygge- og anlægsbranchen kan takke for, at der stadig er en bund at gå på:

- Efter en svær fødsel har danskerne taget BoligJob-ordningen til sig. Den er populær og blev i 2011 omfavnet af 310.000 danskere og helt sikkert mange flere i 2012. Den har fastholdt en betydelig beskæftigelse hos især de mindre virksomheder med mange privatkunder.

- Dernæst vil vi meget snart mærke effekten af regeringens kickstart, hvor første spadestik for mange byggeprojekter nu bliver taget. Det er dog langt fra nok til at opveje faldet i de private byggeinvesteringer, understreger Lars Storr-Hansen og fortsætter:

- Endelig er det den velkendte perlerække af store anlægsprojekter, som enten er i gang forberedende eller meget snart kommer i gang. Det er branchens største – og næsten eneste – lyspunkt.

Kickstarten virker
Til de dystre prognoser for den private renoveringsaktivitet skal lægges, at de fremrykkede renoveringer af de almene boliger ikke kommet lige så hurtigt i gang, som finansministeriet havde forudsat. Det betyder, at renoveringerne er nedjusteret med 1 mia. kr. i 2012. Til gengæld er aktiviteten opjusteret med 0,5 mia. kr. i 2014 og 2015.

Den store træghed i forhold til gennemslag af fremrykninger gælder også de fremrykninger af det kommunale institutionsbyggeri.

- Nogle gange er der i offentligheden en utålmodighed, som fører til hastige konklusioner. Sagen er den, at kick-starten virker, men det varer adskillige måneder fra kommunalbestyrelserne beslutter projekter til det første spadestik, som må afvente projektering og licitation. Derfor vil kickstarten i form af nybyggeri af skoler og institutioner først slå igennem på byggeaktiviteten i efteråret 2012, slutter Lars Storr-Hansen.

Læs hele analysen her (åbner som pdf)
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078