23948sdkhjf

Penge til bedre VE-uddannelse

Den jydske Haandværkerskole (DjH) har modtaget 680.000 kr. til indkøb af ekstra udstyr indenfor energiområdet.
- Der er sket en eksplosiv vækst på antallet og omfanget af vedvarende energikilder på markedet, men der mangler teknisk viden på området i alle faser, det være sig i indkøb, opstilling, drift og vedligehold, fortæller projektleder Hanne Bisgaard Hansen (DjH).

Derfor er det positivt, at donationen netop er målrettet DjHs arbejde på området. Midlerne går således til indkøb af forskellige typer anlæg, monteringssæt, dataloggere og måleudstyr, som alt sammen bruges direkte i undervisningen.

Giverne er UHT-fonden, Udviklingsfonden for Håndværkerer og Teknikere, som består af Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og en række håndværkerorganisationer som repræsentanter for personalegrupper. Her iblandt Dansk El-Forbund og Dansk Metal.

Rustes til at træffe de rigtige valg
De mange forskellige typer udstyr og anlæg skal give kursisterne ”hands on”-erfaring, og DjH er i gang med at supplere sine VE-anlæg til brug i uddannelsen, der udbydes for at opdatere brancherne inden for området.

Kursisterne oplever en virkelig situation, hvor de arbejder med det højaktuelle udstyr og måleresultater, der forbereder dem til en dagligdag med vedvarende energi. Den enkelte håndværker eller tekniker rustes til at træffe de rigtige beslutninger, og give råd om hvilket anlæg der er mest rentabel i den enkelte situation, og hvordan drift og vedligehold bør foregå. Anlæggene vil i mange tilfælde være under påvirkning af omgivelser og placering, korrekt montage og vedligehold – alt sammen noget der er en del af uddannelsen.

- Det betyder meget for DjH, at vi har fået støtten fra UHT-fonden. Det giver os det bedste grundlag for at tilbyde den nye kursusrække og sende kursister ud, der er fuldt opdaterede på det hastigt voksende område som vedvarende energi er, siger Hanne Bisgaard Hansen.

Det nye udstyr supplerer DjH’s allerede eksisterende ’energieksperimentarium’, der er en del af VidencenterEnergi på DjH – et forum for samarbejde, erfaringsudveksling og nyhedsformidling indenfor energi mellem interessenter, private som offentlige.

Fakta:
UHT støtte til VE-anlæg til brug i undervisningen på DjH:
- 4 solcelleanlæg (el-produktion)af samme størrelse, effekt og fabrikat for demonstration af monteringsforholdenes indflydelse på produktionen. Til supplement for 2 store anlæg og flere små stand alone paneler.
- 1 solfangeranlæg med vakuumrør (væske), der giver større virkningsgrad end traditionelle solfangere, og som kan tilkobles eksisterende varmeanlæg.
- 1 solfangeranlæg til erhvervsbyggeri. Effektiv til opvarmning af store arealer i kommuner og regioner.
- 1 hybrid solfangeranlæg , der opvarmer både luft og vand. Om sommeren, hvor behovet for opvarmning af luft ikke er nødvendig, overføres energien til opvarmning af brugsvand.
- 1 energi solfanger (åben solfanger), der udnytter varme fra både luft, sol og nedbør. Energifangeren kan kombineres med jordslanger.
- 1 varmepumpe (luft/vand) hvor processerne varmeoptagelse, varmepumpens kredsproces og varmeafgivelse kan følges i undervisningen, og som kan sammenlignes med eksisterende luft/luft varmepumper.
- 1 varmepumpe (væske/ vand) til montering på eksisterende vertikalt jordvarmeanlæg samt diverse måleudstyr.
- Måleudstyr til eksisterende luftsolfanger kombineret med jordkøling. Solfangeren er tilknyttet et ventilationsanlæg for bedre indeklima og reducering af varmetab om vinteren. Solfangeren kan kombineres med jordkøleanlæg, der udnytter jordens forholdsvis lave temperatur.
- Måleudstyr til tæthedsprøvning af bygninger, så unødvendigt energitab undgås. Samtidig kan målingerne dokumentere om kravene i Bygningsreglementet overholdes.
- Termografi kameraer til påvisning af utætheder i for eksempel bygningers klimaskal og fejlfinding i isolering.
- Måleudstyr til måling af farvetemperatur. Kan anvendes til fastlæggelse af korrekt belysning ved overgang til energibesparende LED-belysning eller andre energibesparende lyskilder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.267