23948sdkhjf

Godsbanen sætter spot på arkitekturen

Som led i ombygningen af den gamle DSB-bygning i Aarhus er intet mindre end 1.200 armaturer instaleret for at oplyse kantine, gangarealer, fællesrum og bygningens indgangshal.
Aarhus Kommune overtog i 2008 Godsbanen, der efterfølgende har været igennem en gen-nemgribende renovering. I dag står den gamle bygning færdig og huser en række kulturtilbud som Teater Katapult, Åben Scene, flere øvesale og restauranten Aarhus Folkekøkken. Belysningen spiller en stor rolle på Godsbanen, hvor kommunen fra starten ønskede en løsning, som kunne understøtte arkitekturen.

Godsbanen har alt lige fra lange, smalle gange til kæmpestore rum med ovenlysvinduer, og der er vidt forskellige behov i de enkelte rum. Derfor har vi leveret en løsning, der spænder over hele 20 forskellige typer armaturer. I alt har vi leveret godt 1.200 armaturer til Godsbanen, forklarer Finn Noesgaard, belysningskonsulent fra Thorn.

Individuel styring understøtter dagslys
Et gennemgående krav til belysningen var, at der skulle være styring med Dali, så de enkelte lyspunkter kan indstilles hver for sig. Det er blandt andet tilfældet i mange af de store værksteder og fælleskontorer på Godsbanen. Her sørger store ovenlysvinduer for at lukke sollyset ind, og er det ikke nok, giver lysstofrør mulighed for at blande det naturlige lys med det kunstige.

- I fællesrummet, som blandt andet huser kantinen, blev løsningen at opsætte spots på 500 watt, der giver samme effekt som dagslyset, når det bliver mørkt udenfor. Det skaber flotte runde pletter på gulvet. Er der arrangementer, kan lyset dæmpes ned i stedet. I de tilstødende gange og langs med væggene er der desuden opsat glaspendler på 32 watt og spots på 70-150 watt, siger Finn Noesgaard.

I andre rum har der været behov for en rå løsning, så her har Thorn leveret det rustikke armatur Indus Top på 2 gange 49 watt med Dali-styring og Glacier II på 57 watt med alureflektor og Dali-styring. Godsbanen har også en række gange med lavt til loftet. For at lyse rummene op blev løsningen en række pendelarmaturer med både op- og nedadrettet lys, som får de lange gangforløb til at virke lyse og indbydende.

Projekt i fire etaper
Foruden de mange forskellige armaturer har projektet med Godsbanen også stillet særlige krav til Thorn, der undervejs har skullet skræddersy nye løsninger, når der skete ændringer i renoveringsprocessen. Normalt leverer virksomheden et på forhånd aftalt antal og type armaturer, men i Aarhus-projektet har opgaven også indbefattet møder og forslag til andre belysningsløsninger undervejs.

- Hele projektet er gennemført i fire separate etaper, og vores opgave har været at finde den rette løsning, så både ingeniører og arkitekt var tilfredse. Samtidig har vi skullet leve op til et energikrav på et maksimalt forbrug på seks watt per kvadratmeter, så det hensyn har vi også skullet manøvrere i, siger Finn Noesgaard.

Godsbanen i Aarhus åbnede officielt den 30. marts 2012 og har blandt andet været med til at danne rammen om musikfestivalen Spot. Til daglig er Godsbanen åben for alle aarhusianere og anvendes blandt andet til udstillinger og koncerter, ligesom lokalerne rummer et spisested.

FAKTA: Belysning på Godsbanen
• Godsbanen har et areal på i alt 43.000 kvadratmeter, der består af godsbanebygninger, den omkringliggende grund og en del af skinnenettet.

• I 2008 udskrev Aarhus Kommune i samarbejde med Realdania en byplankonkurrence, som totalentreprenør Hans Ulrik Jensen A/S, arkitekterne 3XN, E+N arkitektur A/S, NORD arkitekter ApS og ingeniørfirmaet Søren Jensen vandt.

• Thorn har leveret 1.200 armaturer fordelt på 20 forskellige typer.

• De fleste armaturer på Godsbanen har styring med Dali, så de enkelte armaturer kan styres og programmeres enkeltvis.

• Samtlige armaturer lever op til et maksimalt energiforbrug på seks watt per kvadratmeter.

• El-installatør på projektet er EL-CON Århus A/S.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089