23948sdkhjf

Gipsfabrik inviterede til fabriksbesøg på 50 års dag

Mere end 400 lokale borgere og andre interesserede tog imod invitationen og fik en rundtur på Saint-Gobain Gyproc fabrikken i Kalundborg

alundborgs borgere og andre interesserede var fredag den 28. oktober inviteret til åbent hus med mulighed for at se, hvordan produktionen af gipsplader foregår hos Saint-Gobain Gyproc. Anledningen var, at det i år er 50 år siden, at Saint-Gobain Gyproc – der dengang blot hed Gyproc – kunne slå dørene op til en helt nyopført fabrik på Kalundborgs havneområde. Fabrikken repræsenterede dengang en investering på ca. 40 mio. kr. I dag er ca. 164 medarbejdere beskæftiget på Gyproc med fremstilling af gipsplader og letvægtsbyggesystemer i genanvendelig gips og stål.

Der var overvældende stor interesse for at komme inden for på fabrikken, og Gyproc måtte lukke for tilmeldinger, da over 400 havde tilmeldt sig dagen, hvor der var mulighed for rundvisninger, aktiviteter med gips og mulighed for at få stillet sulten ved en pølsevogn.

I en pressemeddelelse fortæller Saint-Gobain Denmark, at første spadestik til Gyproc-fabrikken blev taget i 1970 af daværende borgmester J. Hageman-Petersen, og beliggenheden på havneområdet øst for Kalundborg var langt fra tilfældig. Ledig arbejdskraft, gode transportforbindelser og mulighed for at få leveret råvarer via en veludbygget havn gjorde beliggenheden ideel til at opføre en helt ny gipspladefabrik på den 120.000 kvm store grund.

Industriel symbiose

På produktsiden er Gyproc i dag blandt andet kendt for de perforerede akustikloftsplader under varemærket Gyptone.

Oprindeligt var ejeren svenske Gyproc AB. I 1998 solgte Scancem-koncernen imidlertid sin aktiemajoritet i Gyproc til den verdensomspændende gips-koncern British Plaster Board (BPB), som indtil da havde ejet 25 pct. af fabrikken. Fra oktober 1998 blev Gyproc en enhed i BPB. For 17 år siden – i 2005 - blev hele virksomheden opkøbt af den franske koncern Saint-Gobain, der er verdens førende producent af gipsplader og gipspuds.

Gyproc har siden fabrikken stod klar i Kalundborg også været en del af den Industrielle Symbiose i Kalundborg, der ligeledes kan fejre 50 års jubilæum i år. Via symbiosen samarbejder lokale virksomheder om en cirkulær tilgang til produktion. Symbiosen er i dag internationalt anerkendt og tiltrækker besøgsdelegationer fra hele verden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079