23948sdkhjf

Efterlyser stort millionbeløb til oprensning af berygtet kemikaliedepotet

Region Midtjylland vil have en kommende miljøminister til hurtigst muligt få øget bevillingen til oprensning af kemikaliedepotet ved Høfde 42 syd for Thyborøn.

Sådan lød det torsdag fra regionsrådet, efter udbuddet af oprensningen kemikaliedepotet på Harboøre Tange den 12. oktober måtte annulleres, da inflation og høje energi- og råstofpriser sprængte den økonomiske ramme og dermed grundlæggende ændrede præmisserne for udbuddet.

– Vi er midt i en valgkamp til Folketinget, og det er normalt ikke her, vi får ministre i tale. Men der er efter vores mening ingen tid at spilde, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland og formand for Danske Regioner Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.

– Det er afgørende, at der kommer en løsning så hurtigt som muligt efter valget, og nu kan vi sikre, at der ligger et velkomstbrev til den, der er miljøminister på den anden side af valget, fortsætter han.

De var i spil til opgaven

De tre virksomheder inkl. støttende firmaer, som nu ikke længere er prækvalificerede er:

Arkil A/S

- Haemers Technologies
- WSP Danmark

Fortum Waste Solutions A/S

- DGE Miljø- og Ingeniørfirma
- Enbicon
- Fortum Waste Solutions
- Per Aarsleff
- VG Entreprenør

Krüger

- Rambøll Danmark
- TerraTherm

Regionsrådet besluttede samtidig at rette henvendelse til Danske Regioners bestyrelse for at få hævet regeringens bidrag til løsning af generationsforureningerne.

Har 375 mio. kr. – skal bruge mindst 600 mio. kr.

I december 2020 besluttede partierne bag finansloven for 2021, at der skulle afsættes 630 mio. kr over fem år til den første fase af en oprensning af generationsforureninger i Danmark. I denne fase skal der blandt andet renses op på Høfde 42.

Region Midtjylland har 375 mio. kr. til Høfde 42-oprensningen – et beløb der består af 250 mio. kr. fra finanslovsmidler og 125 mio. kr. fra Auriga Industries A/S (ejet af Aarhus Universitets Forskningsfond). Men energikrisen og inflationen betyder, at der vil være brug for mindst 600 mio. kr. alene til Høfde 42.

– Vi er virkelig ærgerlige over, at processen med at få bugt med landets største og nok mest komplekse forurening nu er sat i stå, siger formand for Region Midtjyllands Udvalg for Regional Udvikling Bent Graversen (V).

– Firmaerne er der, og de har teknologierne til at klare opgaven, men nu vi har bare ikke penge nok, konstaterer han også.

Hvis udbuddet ikke var blevet annulleret, ville oprensningen formentlig været gået i gang i efteråret 2023. Men nu er tidshorisonten uvis. Det økonomiske benspænd kan forsinke processen 1-1½ år afhængig af, om der kan findes flere penge til opgaven.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11