Dødsulykker rammer udenlandske byggefolk
I august måned alene blev fire polske bygningsarbejdere ramt af en arbejdsulykke med døden til følge. Det er alarmerende, siger byggeriets fagforeninger i BAT.
Desværre er situationen langt, langt mere alvorlig i byggeriet, lyder meldingen fra byggefagforeningerne i BAT.
Risikoen er mindst dobbelt så stor som blandt danskere
De tørre tal viser, at udenlandsk arbejdskraft i bygge- og anlægsbranchen hyppigt rammes af arbejdsulykker med døden til følge. For at beregne ulykkesfrekvensen er der brug for viden om den udenlandske arbejdskrafts andel af den samlede beskæftigelse i branchen.
Præcise tal for antallet af udenlandske arbejdere i bygge- og anlægsbranchen findes ikke, men BAT anslår, at udenlandsk arbejdskraft udgør ca. 11 procent af de beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen. For tiden svarer det til ca. 15.000 fuldtidsbeskæftigede. BAT vurderer på den baggrund, at udenlandsk arbejdskraft i bygge- og anlægsbranchen har mindst dobbelt så stor risiko for at blive ramt af en arbejdsbetinget dødsulykke end deres danske kolleger.
- Det er vores erfaring, at sikkerheden er i bund på mange byggepladser med udenlandsk arbejdskraft. Konsekvensen er, at udenlandsk arbejdskraft oftere rammes af dødsulykker. Ser vi på dødsulykker i bygge- og anlægsbranchen, er der tale om en overhyppighed på mindst 200 procent. De udenlandske kolleger mødes af vanvittige og urimelige vilkår på det danske arbejdsmarked. BAT arbejder for lige vilkår. Derfor modarbejder vi social dumping – til gavn for alle, uanset om der er tale om udenlandsk eller dansk arbejdskraft, siger Jørn Erik Nielsen, der er formand for arbejdsmiljøudvalget i BAT.
Et internationalt problem
Det er ikke kun i Danmark, at udenlandsk arbejdskraft er en særlig udsat gruppe på arbejdsmarkedet. Sidste år fastslog en rapport fra Europa-Parlamentet, at migrantarbejdere i høj grad udfører 3D-jobs (“dirty, dangerous and demanding”), og at de som konsekvens heraf udsættes for store risici for arbejdsulykker og sygdom.
Samme rapport peger på, at der ikke findes statistik for hele EU, men at landestudier bekræfter, at migrantarbejdere lider under højere niveauer af ulykke og sygdom pga. arbejdet.