Minister: Vi kan ikke bare lade kommunerne bygge løs
Kommunerne skal beskære deres anlægsbudgetter med 2,5 mia. kr. i 2013.
Det betyder, at de nu skal udskyde en række planlagte projekter for at bringe anlægsbudgettet ned under de aftalte 15,5 mia. kr. Hvis de budgetterede anlægsudgifter ender over loftet på de 15,5 mia. kroner, så træder anlægssanktionen i kraft. Det indebærer, at op til 1 mia. kr. i bloktilskud holdes tilbage.
- Mange kommuner ønsker at sætte mere skub i anlægsaktiviteterne og bygge og renovere skoler og daginstitutioner, lave klimasikring osv. Men det er der ikke plads til inden for den aftalte ramme. Derfor ville det være godt, hvis der var mere rum til at øge investeringerne. Men en aftale er en aftale, så vi anerkender, at der er et loft, som sætter sine begrænsninger. Nu går vi i gang med at ramme bulls eye, så vi ikke bliver ramt af sanktionen, siger KL’s formand Erik Nielsen.
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) afviser i dagens udgave af Berlingske Tidende at udvide rammen. " Vi kan ikke bare lade kommunerne bygge løs. Hvis der skal være tillid til dansk økonomi, kan vi ikke acceptere, at samfundet oparbejder en kæmpegæld ", siger hun og peger på, at der er mange andre offentlige byggeprojekter i 2013 end lige kommunernes; herunder regionerns mange sygehuse, metrocityringen og Femern-forbindelsen.
Hos Dansk Byggeri anslår man, at mellem 7.000 og 8.000 job går tabt som følge af de udskudte byggerier og renoveringer.
Kommunerne vil nu bruge de kommende uger på at tilpasse budgetterne, inden de skal endeligt vedtages senest 15. oktober.