Nystartet entreprenør vinder sag til en kvart milliard
95 bæredygtige boliger i det 48.000 kvm store udviklingsområde Degnejorden i Lejre By. Det er hvad den nystiftede udviklings- og entreprenørvirksomhed Falkenberg & Jul skal opføre i et partnerskab med ejendomsfonden Core Bolig X.
Falkenberg & Jul består af de to stiftere Bartek Falkenberg Haus og Niels Jul Jakobsen samt den senere tiltrådte partner Christian Øager Petersen med en mindre ejerandel.
Og det er tre erfarne byggefolk, der har slået sig sammen i det nye selskab, som fokus på integrerede samarbejdsmodeller i byggeriet.
Tunge poster og års erfaring
Bartek Falkenberg Haus er medstifter og nuværende bestyrelsesformand hos ABC – Rådgivende Ingeniører, ligesom han har en fortid som tilbudschef hos Einar Kornerup.
Niels Jul Jakobsen kunne i 2020 fejre 10-års jubilæum i Adserballe & Knudsen, hvor han både nåede at være markedsdirektør, partner og adm. direktøren - en post han overdrog til Michael Vestergaard Jacobsen for et års tid siden.
Niels Jul Jakobsen er desuden nytiltrådt medlem af Adserballe & Knudsens bestyrelse.
Christian Øager Petersen har ligesom Niels Jul Jakobsen også en fortid hos Adserballe & Knudsen, hvor han var projektchef fra 2016-2021. Christian står i spidsen for udførelsen på Degnejorden, da der er en meget tydelig arbejdsfordeling i virksomheden.
– Vi har stiftet selskabet i fællesskab, da vi hver især besidder nogle meget klare kompetencer, som komplementerer hinanden særdeles godt. Vi er meget bevidste om vores styrker, og vi har fokus på at sætte dem i spil overfor hinanden på den mest optimale måde, forklarer partner Bartek Falkenberg Haus.
Vil gå modsat mistillid
Med afsæt i deres erfaringer har folkene bag Falkenberg & Jul udviklet en partnerskabsmodel, der sigter efter at skabe balance i relationen mellem byggeriets parter. Modellen indeholder en gennemsigtig incitamentsstruktur, som er funderet i tillid, og hvor risikoen deles ligeligt mellem bygherre og entreprenør, lyder beskrivelsen.
– Vi har alle tre haft både gode og dårlige byggesager i vores karrierer, og vi har samlet erfaringerne fra de bedste samarbejder i denne tilgang. For mange byggesager er præget af mistillid, og vi ønsker at gå den modsatte vej, da alle i sidste ender vinder på det, fortæller Bartek Falkenberg Haus.
På baggrund af et langt samarbejde fra tiden i Adserballe & Knudsen præsenterede Niels Jul Jakobsen partnerskabsmodellen for kapitalforvalteren Core Property Management.
Falkenberg & Juls første sag: 95 bæredygtige boliger
I Degnejorden i Lejre By opføres 95 rækkehuse, fem fælleshuse og et forsamlingshus i et projekt med et markant grønt aftryk.
Boligerne opføres som træbyggeri, ligesom det anvender det energieffektive ventilationsvindue i kombination med en udsugningsvarmepumpe, som anvender energien i luften til at lave varmt brugsvand og centralvarme.
Der etableres LAR-anlæg, og derudover er der lagt en klar proces for genbrug af materialer på pladsen. Jord og grus sorteres og indbygges i byggeriet. De store sten som faskiner, og grusset som indfyld under husene.
Sagen udføres i totalentreprise af styringsentreprenøren Falkenberg & Jul med Link Arkitektur og Ingeniør’ne som rådgivere til Falkenberg & Jul.
Kilde: Falkenberg & Jul
Og tankerne vakte genklang, fortæller John Bødker, direktør og partner i Core Property Management. Derfor var de klar til at skrive kontrakt med det nystiftede selskab om at opføre Degnejorden i Lejre By, der hører under fonden Core Bolig X.
– Byggesager er altid dynamiske størrelser, som du ikke kan styre minutiøst, men som bygherre giver det stor tryghed, når der er gennemsigtighed og dermed en vis forudsigelighed i et projekt, forklarer John Bødker.
Hele byggebranchen taler om tillidsbaserede samarbejder, men det er lettere at artikulere end at gennemføre. Ifølge Niels Jul Jakobsen har Degnejorden fået et forspiring på grund af de tidligere samarbejder. Tilliden mellem parterne var etableret på forhånd, og det har lettet processen i projekt, forklarer han:
– Bygherre og entreprenør er typisk modparter, men i det her projekt er vi reelle partnere i et samarbejde, hvor vi deler gevinst og risiko lige imellem os. For at sige det lidt groft, så er Degnejorden noget så unikt som et byggeprojekt, der ikke handler om at snyde den part, der har lavet en regnefejl.