23948sdkhjf

Byggeriet henter milliarder i udlandet

Arkitekter, ingeniører og entreprenører vinder markedsandele uden for landets grænser. I 2011 steg omsætningen med mere end 3 mia. kr., svarende til en fremgang på 18 procent.
Eksport af dansk design og bygge- og anlægsydelser slår rekord. Med en samlet eksport på 19,2 milliarder i 2011 har danske arkitekter, entreprenører og ingeniører opnået en foreløbig kulmination, da eksportandelen for hele sektoren nu udgør 42 procent af den totale omsætning.

Det fremgår af den seneste eksportprofil, som er udarbejdet af Danske Arkitektvirksomheder, Dansk Byggeri og Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Tocifrede vækstrater over hele linjen
Samlet set har de danske arkitekter, entreprenører og rådgivende ingeniører omsat for 19,5 milliarder kroner i udlandet – over 3 milliarder kroner mere end året før.

Og fremgangen er markant med tocifrede vækstrater for hele branchen: 26 procent for arkitekter, 22 procent for entreprenører og 13 procent for ingeniører.

- Til trods for den globale økonomiske krise er det endnu engang lykkedes for arkitektvirksomhederne at styrke deres internationale aktiviteter. Fremgangen i 2011 betyder, at danske arkitektvirksomheders internationale omsætning er den største nogensinde. Selvom den største del af omsætningen stadig ligger i Nordeuropa, glæder vi os ikke mindst over stigende aktiviteter længere væk fra Danmark, siger Peter Theibel, der er international konsulent i Danske Arkitektvirksomheder.

Internationalisering som svar på krisen
Entreprenørbranchen har efter to år med tilbagegang fået luft under vingerne og er tilbage i storform. Afdelingschef Henriette Thuen, Dansk Byggeri, kalder således en eksport på over ni milliarder kroner alene for entreprenørerne fantastisk:

- Ikke mindst fordi eksport af entreprenørydelser er med til at skabe over 2.000 jobs i Danmark. Hertil kommer soliditeten ved at sprede sig på flere markeder med forskellige konjunkturudsving. Det betyder, at virksomhederne opnår en bedre kapacitetsudnyttelse og bedre formår at vedligeholde og udvikle kompetencer til gavn for virksomheden. Det kræver selvfølgelig, at der er gode rammebetingelser, herunder rimelige skattevilkår for de medarbejdere, som er villige til at rejse ud, siger Henriette Thuen med henvisning til, at regeringen desværre ser ud til at være på vej med betydelige forringelser af skatteforholdene for medarbejdere, der arbejder i længere perioder i udlandet.

Og også ingeniørerne forstår at vinde nye markeder i udlandet som svar på krisen. De danske rådgiveres omsætning i udlandet udgør nu 51 procent af branchens samlede omsætning.

- Vi har selv peget på styrket globalisering og internationalisering, som svar på krisen, og det har været en rigtig strategi. Den øgede internationalisering øger i høj grad også medarbejdernes kompetencer, og det er nødvendigt, da det kræver verdensklasse at klare sig internationalt. Branchens vækst og den internationale konkurrence skærper derfor konstant behovet for nye løsninger og dermed kompetencerne hos medarbejderne, understreger adm. direktør Henrik Garver fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156