23948sdkhjf

Region Nordjylland mangler klimaplaner

Landets kommuner halter bagud med at udarbejde klimaplaner. I det nordjyske er det kun Aalborg, der ligger klar med en klimaplan.
Sidste sommer oplevede hovedstaden, hvordan et skybrud kan oversvømme veje, huse og virksomheder og lavede skader for fem milliarder kroner.

Denne sommer var det Aalborg, Svendborg og Odenses tur til at få vand i kælderen. Den slags skybrud kommer der i fremtiden flere af, men kommunerne mangler den rette påklædning til de store regnmængder.

Kommunerne halter bagefter på klimaplaner
En ny undersøgelse fra Dansk Byggeri viser, at 65 procent af kommunerne først er i gang med at lave en klimaplan eller også har de slet ingen.

- Det er rigtig mange kommuner, som ikke er parate med de nødvendige tiltag, hvis et skybrud rammer. Det er ikke rimeligt, når man tager de menneskelige og økonomiske konsekvenser af manglende klimasikring i betragtning. Kommunerne bør sikre, at hele lokalområder ikke går i stå, fordi vi rammes af skybrud, siger Niels Nielsen, branchedirektør i Dansk Anlægsentreprenører i Dansk Byggeri.

Forebyggelse tager tid
Branchedirektøren undrer sig over, at alle landets kommuner ikke skyndte sig at få klimaplanerne på plads allerede kort tid efter hovedstadsområdet blev ramt af skybrud sidste sommer.

- Det handler jo ikke kun om at få lavet en klimaplan på glittet papir, som ligger klar i skuffen. Ofte er der behov for at lave fx kloaker, bassiner og andre tiltag, som tager langt tid at få etableret. Men det virker som om, at kommunerne tager chancen - i stedet for at forebygge. De sidste to somre viser, at det er en dyr strategi, siger Niels Nielsen.

Kun Aalborg er i beredskab
I Region Nordjylland er det kun Aalborg Kommune, som har en såkaldt klimaplan. Hverken Hjørring eller Læsø har en plan, og det er ifølge dansk Byggeris undersøgelse uvist om Rebild, Mariagerfjord Frederikshavn Kommune overhovedet har iværksat nogen form for indsats. Derimod er Morsø, Thisted, Brøndeslev, Vesthimmerland og Jammerbugt Kommune igang med at udarbejde en forebyggende klimaplan.

Regeringen og kommunerne har lavet en aftale om, at kommunerne skal have deres klimaplaner klar inden udgangen af 2013.

Kilde: Dansk Byggeri

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125