23948sdkhjf

Ny vejledning rammer midtjysk byggematador - dropper 50.000 kvm byggeri

– Projektet var tegnet. Det er kun en tilfældighed, at vi ikke havde nået at købe grunden og bestille underentreprise, inden vi bliver opmærksom på den nye vejledning fra Finanstilsynet, forklarer direktør Martin Rasmussen fra Bach Gruppen i Viborg til finans.dk om et 50.000 kvm stort byggeri i HI-Park mellem Ikast og Herning, som byggeselskabet har parkeret.

Vejledningen, som Martin Rasmussen henviser til, omhandler hvordan pengeinstitutterne bør og skal behandle udlåningssager til investorer og projektudviklere.

Da erhvervsejendomme generelt er sværere at udleje end boligejendomme, bør banken først finansiere et byggeprojekt, når der sikre bindende lejekontrakter, der sikrer økonomien, fremgår det blandt andet i vejledningen.

Uddrag fra Finanstilsynets vejledning

Vejledning om finansiering af udlejningsejendomme og ejendomsprojekter fra Finanstilsynet ser blandt andet på, hvordan kreditinstitutter kan undgå mulige tab ved at basere deres forretning på dette område på erfaringerne fra tidligere kriser.

For erhvervsejendomme til udlejning er de væsentligste risici for kreditinstituttet, at projektet bliver dyrere end forventet og eventuelt også forsinket, og/eller at ejendommen ikke kan udlejes med de forudsatte lejeindtægter, lyder det blandt andet.

Da erhvervsejendomme generelt er sværere at udleje end boligejendomme, bør der ligge bindende lejekontrakter og ikke blot en vurdering af, at udlejningsmulighederne er tilfredsstillende.  Kreditinstituttet bør derfor - som udgangspunkt - først foretage byggefinansiering af projektet, når der er opnået bindende lejekontrakter, der indebærer, at fuld gældsservicering ved traditionel fast forrentning og afvikling kan ske fra nettolikviditeten fra projektet med en sikkerhedsmargen.

Hvis der kun er få betydende lejere, bør lejekontrakterne have mindst 10 års uopsigelighed for lejerne, medmindre instituttet vurderer, at der er gode genudlejningsmuligheder til samme lejeniveau.

Kilde: Finanstilsynet

For Bach Gruppen ville det ifølge Martin Rasmussen betyde, at selskabet selv skulle finansiere byggeriet til et ikke nærmere specificeret trecifret millionbeløb, fordi bankforbindelserne signaler gik på, at man ikke var klar på at se bort fra anbefalingen om uopsigelige lejekontrakter af 10 års varighed.

Økonomisk er Bach Gruppen ellers en solid størrelse. I 2021 havde selskabet en omsætning på 1,2 mia. kr., et resultat før skat på 392 mio. kr. og en egenkapital på 1,9 mia. kr.

Bach Gruppen råder over mere end 253 udlejningsejendomme med cirka 627.000 kvm bolig og erhverv.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094