23948sdkhjf

Installatørvirksomheder tvunget til at benytte dyre kurser

Trods store udgifter til AMU-systemet falder udbud af kurser i AMU-regi, og installatørvirksomheder må i stigende grad bruge det privat efteruddannelsessystem.
På trods af at virksomhederne i installationsbranchen bruger store beløb på efteruddannelse, falder aktiviteten i AMU-systemet markant.

- AMU-systemet lever ganske enkelt op til sin forpligtigelse om at udbyde relevante kurser i tilstrækkeligt omfang. Virksomhederne er derfor tvunget over på det private marked, der levere gode kurser som branchen har gavn af, men AMU-systemet har sine egen fordele, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq.

Hun forklarer, installationsbranchen i 2011 brugte mere end 150 mio. kr. på efteruddannelse, hvilket svarer til 80.000 elevdage - heraf er 45 procent i det private efteruddannelsessystem. Aktiviteten indenfor AMU-systemet er faldet med 30 procent fra 2010 – 2011.

Udbuddet af kurser i AMU-regi er alene på elområdet faldet med 50 procent fra 2010 til 2011 ifølge Tina Voldby.

Skolerne mister stor omsætning
- Det er et problem, fordi skolerne har en forpligtelse til at udbyde de AMU-kurser der efterspørges, og i en tid hvor der er et så stort behov for at dygtiggøre medarbejderne, er det tankevækkende, at skolerne ikke prioriterer området mere. Skolerne går glip af en kæmpe omsætning, og virksomhederne er tvunget til at benytte sig af langt dyrere kurser på det private marked, hvor både dagspriserne er højere, og hvor der ikke er mulighed for at få lønrefusion, siger Tina Voldby.

Situationen betegens som alarmerende, idet virksomhederne ifølge Tekniq hvert år betaler en mia. kr. til et offentligt AMU-system, hvorfor de må kunne have en berettiget forventning om at systemet leverer de kurser, der er brug for til at sikre vækst og beskæftigelse.

Tekniq efterlyser derfor en politisk indsats, der skal sikre, at erhvervslivet har mulighed for at efteruddanne medarbejdere indenfor AMU-systemet. Blandt anbefalingerne er, at man sikrer, at der er økonomisk fornuft i at udbyde AMU-kurser, at skoler med udbudsret forpligtes til at udbyde kurserne, samt sikre at stive regler ikke forhindrer skoler med de rette kompetencerne i at udbyde relevante AMU-kurser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094