23948sdkhjf

Femern-milliarder kan tabes på gulvet

Der er 49,7 mia. kr. på spil, og danske virksomheder skal i gang nu, hvis ikke tyskerne skal løbe med opgaverne, lyder det fra Dansk Byggeri.
Små og mellemstore virksomheder i Danmark har kun i meget lille grad vist interesse for at byde ind på opgaverne i forbindelse med byggeriet af Femern Bælt.

Hvis ikke de går i gang nu, så løber de tyske virksomheder med arbejdet og indtjeningen, vurderer fra Dansk Byggeri:

- Der skal bruges alt fra toiletpapir til belysning i tunnelen og beton. Der er mange muligheder for små og mellemstore virksomheder, men alligevel er der forsvindende få, der har meldt sig på banen, og det kan komme til at koste både dem og Danmark dyrt, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Søren Lange Nielsen.

Behov for at tænke mere langsigtet
Byggeriet af Femern Bælt har et budget på 49,7 mia. kr., og selvom udfordringer med miljøgodkendelserne i Tyskland har udskudt byggeriet til 2015, så går prækvalifikationsprocessen i gang allerede 1. september, mens selve udbudsprocessen følger i midten af maj næste år.

Men de danske små og mellemstore virksomheder har tabt pusten og meldt sig ud af konkurrencen om at være med til at løse de mange opgaver, som byggeriet af Femern Bælt bringer med sig.

- Jeg er godt klar over, at de fleste har mere end nok i at overleve i dagligdagen, men det ændrer bare ikke på, at der her er behov for at tænke mere langsigtet. Det er ikke for sent endnu, men når vi kikker på den anden side af Femern Bælt, så er vi altså allerede bagud på point i forhold til de tyske virksomheder, og det bør vi rette op på, siger Søren Lange Nielsen.

Meget andet end byggeopgaver
Dansk Byggeri har deltaget i matchmøder, hvor virksomheder har mulighed for at melde sig på banen hos nye samarbejdspartnere, men hvor der nærmest ikke var nogen til stede. Og en simpel ting som at opgradere hjemmesiden, så udenlandske virksomheder kan læse, hvad de kan, det er de danske virksomheder heller ikke rigtig kommet i gang med.

- Det er jo langt fra kun byggeopgaver – der skal også leveres mad, adgangskontrol, kontorartikler, rengøring og så videre. Alene wc-papir til 2.000 mand i fem-seks år løber jo op i ret store mængder, så der er masser af leverancer, som virksomhederne kan byde ind på. De skal bare ud af starthullerne, inden det bliver for sent, siger Søren Lange Nielsen.

Men tiden går, og prækvalifikationsprocessen starter allerede 1. september, så virksomhederne bør gå i gang allerede i dag med at synliggøre, hvilke opgaver de kan løse for de konsortier, der byder ind på opgaverne.

- Det undrer mig, at virksomheder på Lolland, Sjælland og Fyn ikke er længere fremme, når der er mulighed for at få nye opgaver i deres baghave, siger Søren Lange Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079