Urimelige åbningstider på kommunale affaldspladser
Korte og skæve åbningstider på de kommunale affaldspladser hæmmer byggevirksomhedernes effektivitet. Dansk Byggeri finder det kritisabelt, at næsten en tredjedel af landets kommuner ikke har tilstrækkeligt åbent på deres affaldspladser inden for normal arbejdstid.
Det er afgørende for byggeriets virksomheder, at åbningstiderne på affaldspladserne er fleksible. Det skal kunne lade sig gøre at komme af med byggeaffaldet fra dagen før tidligt om morgenen på vej til den næste opgave. Og samtidig skal det være muligt at aflevere affaldet på vej hjem fra en opgave, hvis det passer bedst ind i planlægningen. Ellers kommer virksomhederne til at køre ekstrature, som ikke burde være nødvendige.
Dansk Byggeris undersøgelse viser, at der er stor forskel på åbningstiderne på de kommunale affaldspladser. Og det er meget få steder, der er så lidt byggeaktivitet, at det kan retfærdiggøre begrænsede åbningstider. Det betyder, at mange virksomheder hver dag må bruge tid, de ellers kunne have brugt på at udføre deres arbejde, på at være på landevejen for at aflevere affald.
30 kommuner har åbent på deres affaldspladser i op til syv timer i tidsrummet 7.00-16.00, som er peakperiode for aflevering af affald fra byggevirksomhederne. 12 af de 30 kommuner har kun åbent i fem timer i peakperioden. De øvrige 68 kommuner har åbent for affald mellem syv og ni timer inden for peakperioden.
- Det er naturligvis positivt, at 68 kommuner har åbent det meste eller hele peakperioden, men der er stadig for mange kommuner, der ikke imødekommer erhvervslivets behov for fleksible åbningstider i arbejdstiden. Vi håber derfor, at flere kommuner vil lægge sig i selen og sikre bedre tilgængelighed for virksomhederne på de kommunale affaldspladser, siger Simon Stig-Gylling, miljøpolitisk konsulent i Dansk Byggeri.
Han fortæller, at Dansk Byggeris medlemsvirksomheder ifølge undersøgelsen vægter fleksibilitet og tilgængelighed næsten lige så højt som prisen for at komme af med affaldet.
Stor forskel på nabokommuner
Når man ser på landets største kommuner, Urimelige åbningstider på kommunale affaldspladser Korte og skæve åbningstider på de kommunale affaldspladser hæmmer byggevirksomhedernes effektivitet. Dansk Byggeri finder det kritisabelt, at næsten en tredjedel af landets kommuner ikke har tilstrækkeligt åbent på deres affaldspladser inden for normal arbejdstid København, Aarhus, Odense og Aalborg, er der stor forskel på, hvor længe de har åbent i peakperioderne.
- Det er bestemt ikke tilfredsstillende, at Aalborg er placeret i bunden af analysen. For det første har kommunen kun én affaldsplads, hvor erhvervslivet må aflevere affald. For det andet åbner pladsen først klokken 12.00, hvilket kun giver fire timer i peakperioden. For erhvervslivet er det mindre relevant, at affaldspladsen så først lukker klokken 20.00, siger Simon Stig-Gylling, og giver som eksempel, at man i nabokommunen til Aalborg, Vesthimmerland, på alle hverdage kan komme af med sit affald
i tidsrummet fra klokken 7.00-17.00.
Odense placerer sig i den næstbedste kategori, mens Aarhus til gengæld ligger helt i top med en åbningstid på ni timer, hvilket betyder, at byggevirksomheder her kan aflevere affald i hele peakperioden.
- Det er meget tilfredsstillende, at Aarhus kommune har valgt at være så serviceminded og fleksibel over for erhvervslivet. Det er et eksempel på, at det kan lade sig gøre. Det burde det også være for Aalborg og de øvrige kommuner, siger Simon Stig-Gylling.
Ser frem til valgfrihed København, Frederiksberg, Dragør, Tårnby og Hvidovre er at finde i den næstdårligste gruppe med en åbningstid i peakperioden på fem til syv timer. Til gengæld kommer de øvrige københavnske omegnskommuner ind på en andenplads med en åbningstid på otte til ni timer i peakperioden.
- Det er svært at forstå, at kommuner, der ligger lige ved siden af hinanden, kan have så store forskelle på, hvornår virksomhederne kan komme af med deres affald. Vi ser derfor frem til, at det fra næste år bliver muligt at aflevere affald på tværs af kommunegrænserne. Det vil give den nødvendige fleksibilitet, slutter Simon Stig-Gylling.