Homoseksuelle fravælger bygge og anlæg
Mens mangfoldighed fejres i stor stil i denne uge under Copenhagen Pride, kan den være svær at spotte på landets erhvervsskoler og brancher som blandt andre byggeriet, skriver Fagbladet 3F på baggrund af en ny rapport.
Rapporten kommer fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, og er udarbejdet for Ligestillingsministeriet.
Den viser, at kun 12,3 pct. af homoseksuelle mænd vælger arbejde inden for brancherne landbrug, skovbrug og fiskeri, industri, råstofindvinding og forsyningsvirksomhed samt bygge og anlæg.
I kontrast hertil er det de heteroseksuelle mænds foretrukne brancher, hvor 27,9 pct. har beskæftigelse.
Hos kvinderne har 6,6 pct. af de homoseksuelle beskæftigelse i de nævnte brancher, mens det for de heteroseksuelle kvinders vedkommende er 9,6 pct.
- Man kan opleve sig mere eller mindre accepteret i nogle brancher, hvilket kan være en af årsagerne til, at man sorterer sig ind i nogle faggrupper, siger professor Jane Greve, en af forskerne bag VIVE-rapporten, til Fagbladet 3F.
Rapporten viser, at det allerede er ved valget af uddannelse, at mange homoseksuelle fravælger bestemte brancher.
22,9 pct. af de homoseksuelle mænd har en erhvervsuddannelse eller kort videregående uddannelse, mens det er 37,1 pct. for heteroseksuelle mænd.
Hos kvinderne hedder fordelingen 22,9 pct. for de homoseksuelle mod 32,1 pct. hos de heteroseksuelle.
Ingen politiske initiativer
Mandag i denne uge præsenterede ligestillingsminister Trine Bramsen (S) en ny LGBT+ handlingsplan for 2022-2025 sammen med ligestillingsordførerne for Enhedslisten, Radikale Venstre og SF.
I handlingsplanen er der 39 nye initiativer, der skal styrke LGBT+personers rettigheder og ligestilling.
Men ingen af dem er specifikt målrettet erhvervsuddannelserne eller de brancher, hvor der er mindst mangfoldighed.
Trine Bramsen anerkender over for Fagbladet 3F, at det kan være et problem, hvis homoseksuelle eller andre seksuelle minoriteter afholder sig fra at søge ind i bestemte brancher.
Adspurgt direkte, om de vil sætte specifikt ind for at få større mangfoldighed i de erhvervsfaglige brancher, svarer ligestillingsministeren:
- De 39 initiativer er målrettet hele samfundet, så tolerancen kan sætte sig alle steder. Der ligger blandt andet en større indsats på læreruddannelsen. Vores folkeskole er jo styrende for hele vores samfund, så det er et rigtigt vigtigt initiativ. Men vi er stadig i arbejdstøjet. Hvis der er nogle steder, hvor vi kan se, at der mangler yderligere initiativer, så er vi ikke blege for at sætte ind der.