23948sdkhjf

Miljøminister beder om nye undersøgelser af giftdepot ved Vesterhavet

100 tons gift gemmer sig under sandet og skal oprenses. Miljøministeren vil nu have endnu flere undersøgelser af forureningens omfang

Udbudsprocessen er egentlig i gang omkring oprensning af det enorme giftdepot ved Høfde 42 på Harboøre Tange. Nu har miljøminister Lea Wermelin (S) så bedt Region Midtjylland om at sætte gang i flere undersøgelser, når oprensningen er færdig.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

Det meste af forureningen vurderes at befinde sig oven over et siltlag, der ligger 7,5 meter nede i jorden, mens de nye undersøgelser vil skulle se nærmere på den eventuelle forurening under siltlaget.

Regionens faglige udvalg stemte onsdag enstemmigt for en anbefaling til regionsrådet om at vende tommelfingeren op til undersøgelserne. De vil koste i omegnen af 5-10 mio. kr. og forsinke projektet med 3-4 måneder, lyder det.

Formanden for Udvalg for Regional Udvikling, Bent Graversen (V) udtaler, at den oprensning, som nu er i udbud, fuldt ud lever op til Jordforureningslovens principper.

- Men det er klart, at Høfde 42 har stor bevågenhed, og det bliver den første generationsforurening, vi renser op i Danmark, så det er måske forståeligt nok, at ministeren har brug for yderligere vished, siger Bent Graversen i pressemeddelelsen.

100 tons gift

Den aktuelle oprensning har til formål at fjerne forureningen oven over siltlaget. Det har fungeret som en barriere for giftstofferne, fordi vand og forurening har svært ved at gennemtrænge det lerholdige jordlag, skriver regionen. 

Men det vides også, at noget er sluppet igennem. 

Da det daværende Ringkjøbing Amt lavede undersøgelser i 2003 blev laget gennemboret for at kunne undersøge omfanget af forurening længere nede. Det kan have skabt en vej ned til jordlag under siltlaget.

Forureningen på Høfde 42 stammer fra Cheminovas og siden statens deponering i 1950’erne og 1960’erne. Her blev i alt op mod 100 ton giftigt affald dumpet i sandet. Det består blandt andet af 7 tonds kviksølv, mens størstedelen udgøres af stoffet parathion, som har været brugt til insektbekæmpelse.

I 2006 blev giftdepotet indkapslet med en 600 meter lang og 14 meter dyb jernspunsvæg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086