23948sdkhjf

Havneanlæg ved Hammerhavn indvies

I juni blev nybyggeriet på Hammerhavn indviet og nu står moleanlægget også klar. Indvielsen d. 15. august sker med deltagelse af Transportministeren og Realdania.
Størstedelen af de midler, det har kostet at realisere projektet, er bevilliget fra Realdania og Transportministeriet. Midlerne er brugt på det nye anlæg, der genopretter og synliggør den oprindelige industrihavn og skaber bedre rammer for det liv, der er i havnen i dag.

Det har været et omfattende arbejde at genskabe de oprindelige granit- og trækonstruktioner i Hammerhavn, så havnen igen fremstår i en kvalitet, som da den blev opført til udskibning af granit i 1891-92. Men nu hvor de væsentligste dele af havnens udviklingsplan er gennemført er der meget at glæde sig over.

De oprindelige fine granitkonstruktioner er frilagt, den forfaldne bølgeskærm i beton er erstattet af en bølgeskærm i træ som oprindeligt. Langs nordre mole er granitkajkanten genskabt, og der er anlagt ny anløbsbro mod inderhavnen med moderne faciliteter, der tilgodeser de nuværende brugeres behov.

Langs ydersiden af nordre mole er etableret en undervands for-forkastning der fungerer som bølgebryder. Det gør det muligt at opholde sig en større del af året på det frilagte granitglacis, der strækker sig fra den sydlige moles fæste og langs hele havneanlægget til Hammerknuden - kun brudt af indsejlingen. Med de genoprettede granitbelægninger langs kysten og en ekstra sikring af landarealerne med granitvandbygningssten er der skabt et værn, som beskytter havnen, også i vinterhalvåret, når storm og højvande sætter ind.

Indvielsen finder sted i dag den 15. august og starter med en rundvisning kl. 13:30 efterfulgt af den officielle indvielse kl. 14:00.

Fakta
Projektet er et delprojekt under Mulighedernes Land – et samarbejdsprojekt, der gennemføres af Realdania i samarbejde med Thisted Kommune, Lolland Kommune og Bornholms Regionskommune i fra 2007 til og med 2012. Formålet med Mulighedernes Land projekterne er at udvikle og afprøve nye veje til udvikling i Danmarks yderområder, der kan forbedre mulighederne for rekreation, bosætning og turisme.

De samlede omkostninger for undervands-forforkastning, molegenopretning, udvidelse af forstrand samt kystsikring og ny inderhavn beløber sig til ca.18,5 mio. kr. hvoraf Transportministeriet har bidraget med 11 mio. kr. og Realdania med 5 mio. kr.

Rådgivere
• CUBO arkitekter A/S v. Lars Due Jensen med udviklingsplan for havneområdet
• blå streg aps v. Bjarne Bech med arkitektbistand på molearbejder
• RL consult aps v. Rolf Lehberg med ingeniørbistand på betonkonstruktion
• Arcon A/S med rådgiverbistand ifm. tilladelse til etablering af forforkastning

Entreprenører
• Jens Møller Gudhjem A/S
• Tejn Smedeforretning
• Thiesens El-servie ApS
• Nordbornholms Byggeforretning ApS
• JT Murerfirma ApS
• Erhvervsdykkerne Kim Berggreen Hansen & Per Sibenik

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079