500 strejkende på Femern-byggeri beordres tilbage på arbejde
Konflikten mellem bygningsarbejdere og hovedentreprenør på Femern-byggeriet bliver mere og mere anspændt.
Den 28. juni gik de ansatte hos Femern Link Contractors (FLC) i strejke, fordi de polske ansatte i firmaet får væsentligt mindre i løn end de danske.
Onsdag fortsætter strejken, hvor knap 500 ansatte i FLC har blokeret indgangen til en af byggepladserne på Femern-forbindelsen og standset leverancer og adgang for andre ansatte på området, skriver Fagbladet 3F.
Onsdag formiddag var parterne indkaldt til fællesmøde hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i København.
Fra arbejdsgiverne var FLC og DA til stede, mens de ansatte blev repræsenteret af 3F og deres tillidsrepræsentanter.
Her var budskabet fra arbejdsgiverne, at de ansatte skal standse deres overenskomststridige arbejdsnedlæggelse og gå i arbejde senest onsdag eftermiddag.
- Vi fik nogle papirer i hånden, hvor der står, at de ansatte skal starte arbejdet igen kl. 17.30, hvor næste skiftehold møder ind, forklarer Rasmus Pedersen, faglig sekretær i 3F Lolland.
- Så vi er på vej tilbage til Lolland for at fortælle medarbejderne, at de skal gå i arbejde, siger han fra en bumlende bil.
Rasmus Pedersen understreger, at 3F opfordrer de ansatte til at følge henstillingen.
- Men jeg skal være ærlig og sige, at jeg ikke er sikker på, at det ender sådan, siger han.
Femern-forbindelsen mellem Danmark og Tyskland er danmarkshistoriens største anlægsprojekt, og striden mellem de ansatte i FLC og deres arbejdsgiver drejer sig om flere ting.
Mens de danske ansatte hos FLC angiveligt får en løn på omkring 185-190 kroner i timen, får deres polske kollegaer omkring 140 kroner. Samtidig skulle de danske ansatte få nogle tillæg, som polakkerne ikke får.
FLC forsvarer den uens løn med, at polakkerne bor i den såkaldte “Village” – arbejdsboliger tæt på byggepladsen, der er indrettet specielt til ansatte på projektet, der kommer langvejs fra – og at forskellen i lønnen skyldes udgifter for bolig, mad og rengøring.
De polske bygningsarbejdere er dog utilfredse med standarden og prisen for boligerne og er klar til selv at betale for andre boliger, hvis de kan få samme løn som deres danske kolleger.
Det har arbejdsgiveren FLC ikke været klar til at imødekomme, og derfor fortsætter striden indtil videre uforløst.
I dag havde flere af de strejkende taget campingstole med og satte sig til rette ved bommen til indgangen til fabrikken, hvor de enorme tunnelelementer støbes – den største kontrakt på Femern-byggeriet.
Rasmus Pedersen fra 3F Lolland fortæller, at FLC ikke vil forhandle, så længe folk strejker.
Hvis de strejkende arbejdere ikke går tilbage på arbejde fra kl. 17.30 i eftermiddag, vil sagen blive sendt i Arbejdsretten.
Hos FLC håber man, at de ansatte vælger at gå tilbage til arbejdet.
- De har jo erkendt, at strejken er overenskomststridig, og så skal man begynde arbejdet snarest muligt – og det er altså i eftermiddag, når næste hold møder ind, siger Jess Hansen, Industrial Relations Manager for FLC.
Han fortæller, at FLC er i direkte kontakt med 3F, og at parterne både skal mødes senere onsdag og igen torsdag morgen.
Jess Hansen understreger, at forhandlingerne kan fortsætte, så snart de ansatte går tilbage i arbejde.
- Vi håber på, at vi i fællesskab kan få stoppet denne her arbejdsnedlæggelse og komme i gang med de konkrete forhandlinger, siger Jess Hansen.