23948sdkhjf

Kæmpe strejke på Femern: 300 arbejdere kræver mere i løn

300 polske byggearbejdere på Femern Bælt-forbindelsen vil have samme løn som deres danske kollegaer. Strejken kommer bag på hovedentreprenør.

Citathistorie fra et andet medie

Omkring 300 bygningsarbejdere har sat sig på enden og vil ikke genoptage arbejdet, før de får samme løn som deres danske kollegaer.

Sådan lyder budskabet fra de polske ansatte i entreprenørkonsortiet Femern Link Contractors (FLC), som står for at bygge den nye Femern-forbindelse mellem Danmark og Tyskland, skriver Fagbladet 3F.

Byggepladsen på Rødby på Lolland er danmarkshistoriens største anlægsprojekt.

- De vil have den samme løn som deres danske kollegaer i FLC, og så er de utilfredse med, at de i de sidste to måneder ikke har fået et tillæg, som de havde forhandlet sig til og var blevet lovet af firmaet, fortæller Rasmus Pedersen, der er teamleder på Femern-indsatsen for 3F Lolland.

Lavere timeløn

FLC udgøres blandt andre af franske Vinci Construction og danske Per Aarsleff, og konsortiet skal opføre den 18 kilometer lange Femern-tunnel og den fabrik, der skal støbe de gigantiske tunnelelementer.

Der er lige nu 700-800 mand i gang med opgaven for FLC.

Ifølge Rasmus Pedersen fra 3F Lolland har de polske medarbejdere haft held til at få en del af deres danske kollegaer til at bakke op om deres protest med den ulige løn på projektet.

- Det er ret historisk. Vi har opfordret dem til at genoptage arbejdet, men de virker meget stålsatte, og det er svært at se for sig, at de går tilbage til arbejdet, hvis ikke der kommer et gennembrud i forhandlingerne mellem de polske medarbejdere og FLC, siger Rasmus Pedersen.

Det er blandt andet to polske tillidsrepræsentanter, der forhandler på vegne af de polske bygningsarbejdere i FLC.

Striden handler angiveligt om, at de danske FLC-medarbejdere får omkring 185 kroner i timen, mens deres polske kollegaer får omkring 140 kroner.

FLC forsvarer den uens løn med, at polakkerne bor i den såkaldte “Village” – arbejdsboliger tæt på byggepladsen, der er indrettet specielt til ansatte på projektet, der kommer langvejs fra.

Det er dog bygherren på projektet, Femern A/S, der har betalt for opførelsen af arbejdsboligerne, og de polske bygningsarbejdere er klar til selv at betale for boligerne, hvis de kan få samme løn som de danske medarbejdere.

Overrasket entreprenør

Hos hovedentreprenøren FLC er der meget lidt forståelse for, at firmaets ansatte vælger at strejke netop nu.

I løbet af de seneste måneder har FLC indgået to nye lokale lønaftaler med de polske ansattes tillidsrepræsentanter, fortæller Jess Hansen, Industrial Relations Manager for FLC.

- Vi forhandlede i maj og med tilbagevirkende kraft, så lønstigningen bliver udbetalt lige om lidt. Derfor kommer det som en stor overraskelse for os, at de ansatte strejker, siger han.

Ifølge Jess Hansen har de polske ansatte hævet deres krav til en lønstigning til omkring 25 kroner i timen i stedet for den forhandlede lønstigning, der var mindre.

Han har allerede selv haft flere møder med tillidsfolk, fagforening og sin egen ledelse.

- Men lige nu er vi ramt af arbejdsnedlæggelse og blokade. Og det er svært at kontrollere, hvad der foregår, når der står 300 mand og råber, at de ikke accepterer deres egne tillidsfolks resultater, siger han.

Ifølge Jess Hansen er der planlagt flere møder mellem parterne.

FLC har et klart krav med til alle møderne, før de vil gå videre med nogen dialog om at ændre på vilkårene for de ansatte igen.

- Det er en betingelse fra vores side, at arbejdsnedlæggelsen skal stoppe, siger Jess Hansen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078