23948sdkhjf

Nyt fald i det påbegyndte byggeri

Tilbagegangen i byggeriet fortsatte i årets 2. kvartal, viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Det samlede påbegyndte etageareal faldt med 26 % fra 1. til 2. kvartal i år.
Det påbegyndte byggeri oplevede et nyt fald i andet kvartal af 2012, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort nye tal for.

Tilbagegangen i byggeriet fortsatte med et fald på 26 procent fra første til andet kvartal 2012 i det påbegyndte etageareal og et fald på 18 procent i påbegyndte antal boliger, når der korrigeres for normale sæsonudsving.

Det er især et kraftigt fald i påbegyndelsen af bygninger til administration og handel som står bag faldet, der er på 40 procent, hvis man måler på etageareal i det påbegyndte erhvervsbyggeri.

- Erhvervsbyggeriet er reduceret til et meget lavt niveau på grund af den svage økonomiske vækst og de mange tomme erhvervslokaler. På baggrund af forløbet af tilsagn til nybyggeri af almene boliger er der næppe tvivl om, at de almene boligselskaber tegner sig for en tilbagegang i nybyggeriet fra 2011 til 2012, siger seniorøkonom Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri, i en kommentar til tallene.

Faldet i antal påbegyndte boliger skyldes primært række-, kæde- og dobbelthuse, mens der var en mindre stigning i påbegyndelsen af parcelhuse.

Siden midten af 2010 har der generelt været stigninger i påbegyndelsen af boliger i etagebyggeri. Stigningen har overvejende været båret af det støttede byggeri. Det gælder også andet kvartal 2012, hvor der har været en stigning på 10 pct. Det er almene boligselskaber og især private bygherrer, der står bag denne udvikling.

Usikkert datagrundlag
Ifølge Danmarks Statistik skal man dog tage opgørelsen af den seneste byggeaktivitet med store forbehold. Det skyldes, at datagrundlaget er usikkert på grund af forsinkelser i kommunernes indberetninger til Bygnings- og Boligregistret.

Der er meget vanskeligt at korrigere for disse forsinkelser, fordi der ikke er noget fast mønster i forsinkelsernes omfang og årsager bortset fra, at der er en sammenhæng mellem størrelsen af byggeaktiviteten og omfanget af forsinkelserne. For eksempel vil en lavere byggeaktivitet typisk medføre færre forsinkelser, og omvendt vil en højere aktivitet give flere forsinkelser.

- Når man sammenholder tallene fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter med tallene fra Danmarks Statistik, så kan vi forvente forholdsvist store opjusteringer af det påbegyndte boligbyggeri, slutter Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri.

Kickstart-effekt ventes i de kommende måneder
Regeringen vil stimulere byggeaktiviteten ved hjælp af ”Kickstarten af dansk økonomi”. Kickstarten vil bl.a. bevirke, at der vil blive fremrykket nybyggeri af kommunale skoler og institutioner.

- Da det varer flere måneder fra vedtagelsen i folketinget i november 2011 til kommunerne og entreprenørerne underskriver kontrakterne om byggeprojekterne, må vi forvente at kickstarten vil resultere i nybyggeri i løbet af de kommende måneder. Men regeringens stimulans vil kun kunne opveje lidt af den store tilbagegang, som vi har oplevet, vurderer Finn Bo Frandsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096