Udsigt til travlt efterår for kloakmestrene
Omkring 150.000 ejendomme på landet har et spildevandsproblem. Derfor forudser brancheforeningen Danske Kloakmestre et travlt efterår med udskiftning af bundfældningstanke.
Danske Kloakmestres formand, Verner H. Kristiansen, forudser travlhed for brancheorganisationens omkring 500 medlemmer i løbet af efteråret. Masser af spildevandsanlæg i det åbne land lever ikke op til kravene.
- Vi har ikke lavet statistik på mængden. Men det er vores helt klare opfattelse, at over halvdelen af dem, vi har været i forbindelse med hen over sommeren, har fået påbuddet. Det betyder typisk, at der er seks måneder til at få tingene i orden. Og derfor ligner det et travlt efterår for vore medlemmer, konstaterer formanden for brancheorganisationen Danske Kloakmestre, Verner H. Kristiansen i Snæbum ved Hobro.
Kloakmestrene har deltaget i landets tre største dyrskuer med information blandt andet om, hvordan man griber det an med spildevandsrensning i det åbne land. Og flere end hver anden af de mange, der kiggede ind på Danske Kloakmestres stand i Roskilde, Odense og Herning, har allerede påbuddet fra kommunen hængende over hovedet.
Gamle tanke klarer ikke kravene
- Det er helt klart, at det begynder at stramme til for rigtig mange med udskiftning til en bundfældningstank, der opfylder lovkravene. Hos Danske Kloakmestre skønner vi, at i omegnen af 150.000 ejendomme har et spildevandsproblem. Og altså behov for udskiftning af en gammel septiktank, trixtank eller en anden bundfældningstank, som simpelthen ikke lever op til nutidens krav, siger Verner H. Kristiansen.
Når det nu skal være, så er der en vis logik i, at mange formentlig vil benytte et endnu uudnyttet håndværkerfradrag til at skylle spildevandet ud på ordentlig manér. Ordningen med håndværkerfradrag ved forbedringer på helårsboligen gælder året ud. Og i forbindelse med fornyelse af private spildevandsanlæg kan fradraget bruges både til fornyelse og etablering af dræn, udskiftning af opsamlingstank, nedsivningsanlæg, minirenseanlæg samt rodzoneanlæg og pileanlæg.
Så alt i alt ligner det en travl periode for Danske Kloakmestre, inden en vinterperiode med frost måske gør det kompliceret at komme i jorden.
To kamre og to kubikmeter
Bundfældningstanken er det helt konkrete problem for langt hovedparten af ejendommene i det åbne land. Mange steder er den under de lovbefalede to kubikmeter, og mange gamle opsamlingstanke er kun med et enkelt kammer. Siden 1984 har kravet til bundfældningstanke sagt mindst to kamre og en volumen på mindst to kubikmeter, når det drejer sig om et anlæg til en almindelig husstand.
Bundfældningstanke skal tømmes mindst en gang om året, og mange kommuner har allerede indført tvungne tømningsordninger.
- Det er først, når kommunerne begynder med tømningsordningerne, de finder ud af, hvordan det rent faktisk står til med spildevandsrensningen i det åbne land. En undersøgelse har vist, at ikke færre end 72 procent af ejendommenes afløbsforhold er registreret forkert hos kommunerne. Mange steder er det kun toiletterne, der leder spildevand ud til rensning, mens afløbene fra køkken og vaskerum går direkte ud i naturen. Alle indvendige afløb skal med i systemet, siger Verner H. Kristiansen.
Fat i kloakmesteren
Etablering af et spildevandsanlæg er ikke et hobby-projekt. Man skal have fat i sit lokale medlem af Danske Kloakmestre. Etablering af spildevandsledninger og spildevandsanlæg må nemlig kun udføres af autoriserede kloakmestre. Det er i øvrigt en omstændighed, som rigtig mange godt er klar over.
- På vores sommertur rundt på dyrskuerne afviklede vi en konkurrence om i alt fire bundfældningstanke. Deltagerne skulle svare på spørgsmål for at være med. Blandt andet om man skal være autoriseret kloakmester for at lave kloak og om medlemmerne af Danske Kloakmestre er dækket af en garantiordning. Stort set alle svarede helt korrekt ja på spørgsmålene, fortæller Verner H. Kristiansen.