Investeringsselskab vil bygge en BrintØ på Doggerbanke inden 2030
Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) foreslår at bygge en kunstig ø dedikeret til storskala produktion af grøn brint fra havvind – en ”BrintØ” – i den danske del af Nordsøen.
En BrintØ vil kunne levere hidtil usete mængder grøn brint inden 2030 og vil dermed være et afgørende skridt for den fremtidige grønne europæiske energiforsyning.
Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.
BrintØ-projektet vil i følge CIP levere et væsentligt bidrag til de ambitiøse målsætninger, den danske regering og Folketinget har vist for den grønne omstilling, og den historiske politiske vilje på tværs af landegrænser demonstreret ved Nordsø Topmødet den 18. maj i Esbjerg.
- De danske, tyske, hollandske og belgiske målsætninger for Nordsøen viser resten af verden, hvordan der kan sættes turbo på den grønne omstilling, hvis man tør tænke stort, internationalt og i sammenhængende systemer. Den grønne energi skal høstes i den helt store skala ude på havet, bindes sammen af energiøer, omsættes til grøn brint, og transporteres på tværs af grænserne via offshore brintinfrastruktur. Mulighederne er enorme og den danske BrintØ er det første skridt i den retning, siger Thomas Dalsgaard, partner i CIP.
BrintØ kan med fordel placeres på den danske del af Dogger Banke, et område som forventes at blive et centralt knudepunkt for fremtidens offshore infrastruktur i Nordsøen. Området består af en 20.000 km2 stor sandbanke i Nordsøen, som tilbyder verdens måske bedste muligheder for at producere grøn strøm med lav havdybde og stærk vindressource.
- Det er vigtigt, at det danske flag placeres hurtigt og strategisk optimalt i den nye udbygning af en grøn energiinfrastruktur i Nordsøen. Det vil være med til at sikre, at både vores og fremtidige danske og europæiske generationer kan blive ved med at nyde godt af den bæredygtige og uudtømmelige energikilde, som Nordsøens vind tilbyder, siger Thomas Dalsgaard.
Fakta om BrintØ
• Skal være en kunstig ø dedikeret til storskala brintproduktion
• Kan med fordel placeres på den danske del af Dogger Banke
• Skal tilkobles 10 GW havvind, som primært skal anvendes til produktion af grøn brint via Power-to-X
• Forventes at kunne producere grøn brint inden 2030
• Den grønne brint kan eksporteres til det Nordvestlige EU (f.eks. Tyskland, Holland, Belgien) via offshore brintledninger på ca. 275 km
• Fuldt udbygget (10GW) kan producere omkring 1 millioner tons grøn brint om året, svarende til ca. 7% af EU's forventede brintforbrug i 2030
Kilde: CIP