23948sdkhjf

Eleftersyn afslører masser af fejl

Det står langt værre til med elsikkerheden i de danske hjem end frygtet. Det viser tal fra en undersøgelse blandt Tekniq’s medlemmer foretaget på baggrund af resultaterne af de to første måneder med den nye lovpligtige eleftersynsordning.
Undersøgelsen viser, at kun 6 procent af boligerne går glat gennem et eleftersyn uden en eneste anmærkning.

– Vi havde før ordningen trådte i kraft en formodning om, at det stod skidt til med elsikkerheden og skønnede, at der ville være fejl i hver tredje bolig, altså i cirka 35 procent af tilfældene. Men at tallet faktisk er helt oppe på 94 procent viser virkelig, at der er meget store problemer med elsikkerheden, siger Christian Jarby, der er chef for teknisk afdeling i Tekniq.

Alvorlige fejl
Samlet set er der per den 18. juni foretaget 10.906 eleftersyn og registreret samlet 94.486 fejl i elinstallationerne. De fordeler sig med 4.585 K3’ere, 28.435 K2’ere og 37.616 K1’ere.

– At der er så mange K3’ere underbygger kun, at der er store problemer, idet en K3-anmærkning dækker over et meget alvorligt problem, som kan forårsage brand. Endelig dækker K2’erne også over ret grove forhold, som kan forårsage brand eller elektrisk stød på lidt længere sigt, siger Christian Jarby.

Tekniq’s undersøgelse blandt de autoriserede elinstallationsvirksomheder, som udfører eleftersyn, viser desuden, at problemerne i fire procent af tilfældene var så akut alvorlige, at elinstallatøren, efter aftale med boligejeren, udbedrede fejlene med det samme.

Ordningen bør udbredes
Christian Jarby mener på baggrund af de første erfaringer, at eleftersynsordningen dels bekræfter, at ordningen har været en nødvendighed for at sætte ind overfor de godt 700 årlige elbrande og dels, at der er behov for at udbrede dels ordningen og kendskabet til elsikkerhed.

– Vi ved, at der ikke bliver foretaget eleftersyn i ret mange handler med ejerlejligheder, fordi man fravælger at tegne en ejerskifteforsikring. Det er et stort problem, fordi vi må antage, at der er ligeså store sikkerhedsmæssige brister i ejerlejligheder som i private boliger. Endelig er der hele andels- og lejeområdet, hvor der ikke er nogen ordninger, der sikrer, at elinstallationerne får et tjek. Det er meget problematisk set i lyset af de nye tal – ikke mindst fordi en brand i et etagebyggeri potentielt kan kræve rigtig mange ofre, siger Christian Jarby.

Han håber, at ordningen på sigt vil betyde både færre elbrande og elulykker men også færre eksempler på uautoriseret arbejde og for vidtgående gør-det-selv projekter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14