23948sdkhjf

Dansk Byggeri: Kommunerne spilder borgernes penge

Der er skattekroner at spare, hvis kommunerne sender flere opgaver på vej- og parkområdet i udbud. Alligevel har hele 43 kommuner valgt at beholde opgaver i egen materielgård.
En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at hele 43 kommuner er gået tilbage i udlicitering af opgaver inden for vej- og parkområdet som fx vedligeholdelse af veje, snerydning og drift af parker og grønne anlæg.

Der er ellers millioner af kroner at spare. Den gennemsnitlige udlicitering af kommunale vej- og parkopgaver var i 2011 på 35,9 procent, og kommunerne udliciterer dermed kun under halvdelen af de opgaver, som er egnet til at blive udliciteret. Ifølge Dansk Byggeris beregninger kan kommunerne få mindst 630 millioner kroner ekstra i kommunekasserne ved at sende flere opgaver i udbud.

- Det er en kedelig tendens, vi er vidne til, når så mange kommuner udliciterer færre vej- og parkopgaver. Kommunerne bør i højere grad inddrage private virksomheder i opgaveløsningen i stedet for selv at drive kommunal erhvervsvirksomhed. De skal fx sørge for gode folkeskoler, men de skal ikke klippe græsset, hvis der er private, som kan gøre det bedre og billigere. Kommunerne skal sørge for, at borgerne får mest muligt ud af deres skattekroner. Men tallene viser jo desværre, at det ikke er tilfældet, siger Lea Stentoft, kommunalpolitisk konsulent i Dansk Byggeri.

Bekymrende tendens
De fem kommuner som siden 2007 har haft det største fald i udlicitering er: Allerød (-18,9 procent), Hjørring (-14,5 procent), Struer (-14,2 procent), Rebild (-14,0 procent), Sorø (-13,9 procent).

En ny rapport fra AKF dokumenterer, at der er mellem 5 og 15 procents besparelser at hente ved at udlicitere opgaver inden for vej- og parkområdet. Derfor er det også bekymrende, at KL og regeringen i kommuneaftalen for 2013 er blevet enige om, at udbud af kommunale opgaver skal bero på en frivillig vurdering i kommunerne, mener Lea Stentoft:

- Når vi ser på tendensen allerede inden kommunerne har fået frit spil, så tror jeg desværre, at det vil få endnu flere kommuner til at droppe at sende opgaver i udbud. Det er spild af borgernes skattekroner, siger hun og understreger, at udbud netop er med til at sikre, at vores fælles skattekroner kører længst muligt på literen.

De udliciterer mest:
Holstebro
Gribskov
Lemvig
Læsø
Odense

De udliciterer mindst:
Rødovre
Hvidovre
Brønderslev
Greve
Tårnby

Se hele oversigten på www.danskbyggeri.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188