23948sdkhjf

En ekstra milliard til sygehusbyggerier

Med en låneadgang på 1 mia. kr. ønsker regeringen at give regionerne mulighed for at bygge endnu mere klimavenligt.
Sygehusbyggeri, der opføres efter kravene i bygningsklasse 2020, får nu mulighed for at ansøge om yderligere midler til at bygge klimavenligt.

Den nye låneadgang øger rammen for de nye sygehusbyggerier med ca. 1 mia. kr. Dermed øges totalrammen for de kvalitetsfondsstøttede sygehusprojekter til 45,2 mia. kr.

- Det er vigtigt, vi sætter gang i væksten – men det er også vigtigt, at vi gør det på en god måde. Derfor er jeg glad for, at vi giver regionerne mulighed for at bygge klimavenligt. Det kan være, så sygehusene bliver bygget med energivenlige byggematerialer eller f.eks. bliver varmet op af solenergi eller jordvarme. På den måde tager vi vare på både økonomien og klimaet, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager.

Den supplerende låneadgang giver også regionerne mulighed for yderlige investeringer til at forbedre sygehusenes forbrug af energi. Pengene kan fx gå til scannere, elevatorer og andre former for procesenergi.:

- Fremtidens sygehus bør være lavenergibyggeri. Det betyder lavere driftsudgifter, og det er godt for klimaet. Jeg er derfor glad for, at låneadgangen sikrer, at de nye sygehuse kan opføres efter de skrappeste energikrav. Det er også vigtigt i forhold til andre energibesparende investeringer, som kan nedbringe det store energiforbrug til hospitalsdrift – fx til teknisk materiel som kølerum, laboratorier og MR-skannere, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

FAKTA
Kilde: Energistyrelsen
Regionerne får mulighed for at søge en supplerende låneadgang på 2,3 pct. af den forudsatte arealpris til det kvalitetsfondsstøttede byggeri, som kan klassificeres som ”bygningsklasse 2020” efter bygningsreglementet.

Bygningsreglementet fastsætter standarder for byggeris energiforbrug. For nybyggeri indgår i bygningsreglementet bestemmelser for bygningernes energiforbrug, som fastsættes i en energiramme, som er minimumsstandard for nybyggeri. Endvidere fastsættes i bygningsreglementet to frivillige lavenergiklasser, hhv. lavenergiklasse 2015- og bygningsklasse 2020. Energirammen for bygningsklasse 2020 er reduceret med 50 pct. i forhold til de nuværende standardkrav til nybyggeri.

En energiklasse fastsætter dels bygningens samlede behov for tilført energi til opvarmning, ventilation, køling, varmt brugsvand og eventuel belysning. Dels omfatter energiklasserne krav til klimaskærm (tæthed og varmetab) og komponenter (f.eks. krav til vinduer og varmegenvinding).

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062