23948sdkhjf

DesignLCA giver dig overblik over bygningens klimapåvirkning

Ny BIM-baseret LCA-beregner giver overblik over bygningers CO2-udledning allerede i de tidlige faser.

I 2023 bliver LCA-beregninger en obligatorisk del af bygningsreglementet for al nybyggeri. Derfor har GRAPHISOFT Center Danmark udviklet DesignLCA, der er en BIM-baseret LCA-beregner, der beregner CO2-udledningen for bygningers materialer og drift. DesignLCA er udviklet i samarbejde med Lendager og testes på en række af deres projekter, ligesom Lendager løbende kvalificerer metoden. Lendager har blandt andet anvendt output fra LCA-beregneren til vinderprojektet om at omdanne et eksisterende parkeringshus tilhørende stormagasinet Karstadt i Berlin.

Overblik over CO2-udledningen i de tidlige faser

Thomas Graabæk, indehaver af GRAPHISOFT Center Danmark, forklarer, hvordan DesignLCA giver rådgiverne overblik over deres projekters klimpåvirkning i de tidlige faser. ”Vi oplever et stort behov hos rådgiverne for på et tidligt stadie at få overblik over, om projektet lander over eller under grænseværdierne i det kommende bygningsreglement, den frivillige bæredygtighedsklasse eller DGNB-certificeringer. DesignLCA giver rådgiverne overblik over CO2-udledning allerede i skitsefasen, så de kan tilpasse deres design, hvilket resulterer i mere bæredygtige byggerier, da LCA-beregneren både tager højde for klimapåvirkningen af byggematerialer og driften af bygninger,” forklarer Thomas Graabæk.

Lendager: Design og materialevalg har indflydelse på energiforbruget

Jørn Kiesslinger, teamleder for bæredygtighedsledelse hos Lendager, supplerer ”Optimerede designløsninger for bygningens udformning og materialevalg kan have direkte indflydelse på bygningens energiforbrug, derfor vil den BIM-baserede LCA-beregner give os mulighed for at designe bygninger som lever op til klimakravene.”

Understøtter åbne standarder

DesignLCA understøtter gængse åbne BIM-standarder, og kan derfor importere projekter fra andre programmer som f.eks. Revit, Tekla, Sketchup og Rhino via IFC-filer. LCA-beregneren er frigivet til gratis download i en foreløbig betaversion og består af en template-fil til Archicad, en Excel-fil og en manual som PDF-fil. Den endelige version forventes frigivet august 2022.

Læs mere om DesignLCA her: https://graphisoft-danmark.dk/designlca

Illustrationer: Karstadt, Lendagers vinderprojekt i Berlin. Rendering af Lendager. BIM-modeller af samme projekt fra Archicad.  

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093