Murerfaget lokker de unge med gode karrieremuligheder
Det er stadig svært at trække tilstrækkeligt med unge til erhvervsuddannelserne. Og især murerfaget har der svært. Behovet for lærlinge er stort i murerfaget, men erhvervsskolerne må afvise mange virksomheder med behov for lærlinge.
Det skal DM i Skills den 28.-30. april i Høng ved Kalundborg blandt andet være med til at ændre på.
Murerfaget er et attraktivt og fornuftigt uddannelsesvalg med gode karrieremuligheder, hedder det i en pressemeddelelse fra teglvirksomheden Egernsund Wienerberger, som igen er hovedsponsor for murerfaget på DM i Skills.
- Vi sponsorerer blandt andet DM i Skills, fordi konkurrencen skaber de rollemodeller, som er vigtige for at rekruttere de næste generationer af murere. Der er lagt op til en høj sværhedsgrad i år, og vi glæder os til at se vores mursten håndteret af de unge talenter, siger Peter Høffner Thomsen, kommerciel direktør i Egernsund Wienerberger og fortsætter:
- Når vi bakker op om konkurrencen, er det jo på vegne af hele branchen. Murerfaget er vigtigt i Danmark, hvor mursten er vores foretrukne klimaskærm. Vi vil gerne være med til at vise, at murerfaget er et attraktivt karrievalg og samtidigt giver masser af muligheder for videreuddannelse, hvor man også kan finde karriereveje andre steder end på byggepladsen.
Murerfaget kan give en alsidig karriere
Én af de murere, der bruger sit fag på en anden måde end oprindeligt, er Janus Steenberg, som arbejder i Egernsund Wienerberger. Han er en del af et team af arkitekt- og entreprenørkonsulenter, som består af arkitekter, bygningskonstruktører og altså også murere.
Han bruger sin murererfaring i arbejdet med at rådgive arkitekter om blandt andet mursten og bæredygtigt byggeri, da han også er DGNB-konsulent.
- Jeg arbejder stadig med udgangspunkt i murerfaget, men på en helt anden måde end dengang jeg arbejdede på byggepladser. Jeg blev selv meget grebet af faget, da jeg var ung, og jeg håber, at DM i Skills kan hjælpe unge til at få øjnene op for faget. En murer kan læse videre til bygningskonstruktør, arbejde i udlandet eller drive sin egen virksomhed. Faget kan meget mere, end man forestiller sig, siger Janus Steenberg.
Forsvarende mester: Skills har gjort mig dygtigere til mit fag
Ved DM i Skills i år kan man opleve, hvordan deltagerne løser opgaven med at opmure en kompleks model af Vor Frue Kirke i Kalundborg. Blandt de seks unge, der kaster sig ud i dét projekt, er sidste års vinder Gry Astrup fra Ringkøbing, som der nok bliver holdt ekstra øje med.
- Jeg vandt med en forskel på 2,8 point sidste år. Dette års opgave så rimeligt ud ved første øjekast, men da jeg begyndte at opmure opgaven første gang, var der ingen tvivl om, at det er en svær mureropgave. Der er rigtig meget skærearbejde, så det er vigtigt, at jeg har styr på mine tegninger og mål. Jeg har muret opgaven syv gange indtil nu. Skills har uden tvivl gjort mig dygtigere til mit fag, fortæller hun og uddyber, hvorfor murerfaget er det helt rette for hende:
- Et hus eller en bygning i mursten kommer til at stå der i mange år, og det giver en særlig følelse og stolthed at vide, at det er noget, man har været med til at mure. Det er fedt at komme på arbejde og se, at der sker en udvikling hver eneste dag, siger Gry Astrup.