Scandi Byg øjner nye muligheder
Løgstør-virksomheden står bag det første modulopførte plejeboligbyggeri ved København. Virksomheden ser gode muligheder for at udnytte det stigende behov for ældreboliger.
Bag byggeriet står Scandi Byg, der i foråret 2011 vandt projektet med 85 energivenlige plejeboliger i samarbejde med Regnbuen Arkitekter og Esbensen Rådgivende Ingeniører.
Den 18. april var der rejsegilde på byggeriet, og i løbet af foråret er blokvogne med rumstore boligmoduler ankommet nærmest dagligt til den tidligere oplagringsgrund på Hedevej i Risskov.
7.700 m² i lavenergiklasse 2015
Modulerne er næsten færdigbyggede, når de ankommer. De mangler stort set kun tagpap og udvendig skiferbeklædningen samt den del af inventaret som ikke er nagelfast. Alt er nidkært tapet og fuget hjemmefra, mens sådan noget som loftliftene, der til sin tid skal hjælpe personalet med at flytte de mest plejekrævende fra sengene og ud i lejlighedernes tilhørende badeværelser først monteres i lofterne umiddelbart før ibrugtagning.
Den væsentligste del af byggearbejdet med selve plejeboligerne er med andre ord gjort i monteringshallerne hos producenten og totalentreprenøren Scandi Byg, 150 km mod nordvest i Løgstør. Virksomheden med et par hundrede medarbejdere har specialiseret sig i industrielt fremstillet modulbyggeri – en byggeform, der ellers er mere kendt i eksempelvis Sverige og Norge.
I alt 7700 kvadratmeter skal der bygges, hvoraf det væsentligste er plejeboligerne med stue og tekøkken, soveværelse, og badeværelse bliver placeret i to bygninger bygget i to etager med karnapper – samt administrationsbygningen mellem de to. Men komplekset med de nye plejeboliger indeholder også eksempelvis fælles wellnessfaciliteter, sundhedsklinik, sansehave m.m. Projektet har en samlet budgetramme på cirka 150 mio. kr.
Blandt de driftsudgifter, der forventes reduceret, er energiomkostningerne herunder udgiften til vedligehold af et kostbart men nødvendigt elproducerende solcelleanlæg. Plejeboligerne opføres i lavenergiklasse 2015-standard, der normalt for det antal boliger kræver etablering af ca. 300 kvadratmeter solceller for at eksterne energiudgifter kan holdes nede på de krævede 30 kWh pr. m2 om året.
Potentielt nyt marked
Mens Scandi Byg specielt de senere år har vundet væsentlige markedsandele herhjemme på markederne for traditionelt kontor-, institutions- og boligbyggeri, er det første gang, der opføres plejeboliger vest for Storebælt i moduler.
Det er med til at gøre ordren ekstra interessant for Scandi Byg, der nu øjner et nyt fremtidigt marked:
- Vi er opmærksomme på, at alene Aarhus Kommune i løbet af få år har signaleret behov for nybygning af yderligere 4-6 etaper plejeboliger. Men også i forhold til bygherrerne i det øvrige land er det naturligvis vigtigt for os at bevise, at Scandi Byg har et velegnet byggekoncept og magter også denne type opgaver, siger adm. direktør Jesper Hoffmann.
Behovet for de mange nye plejeboliger skyldes ikke alene et voksende antal ældre, men også, at kommunerne bliver stadig mere opmærksomme på de drifts-økonomiske fordele ved at samle beboerne i større enheder.
Tidlig brugerinddragelse
I projektets indledende fase etablerede Scandi Byg en fullscale prøvebolig efter arkitekternes anvisninger. Her har de involverede i ro og mag kunnet studere virkelighedens plejebolig på Hedevej.
Faktisk brugte 12 fagfolk fire timer på at gennemgå den første modulbolig minutiøst. Ved den lejlighed blev der blandt andet korrigeret på placering af stikkontakter, farvevalg til dørlister og vindueskarme samt finish på teknikskakt.
- Muligheden for den slags brugerinddragelse og fx at kunne give det kommende plejepersonale en tredimensionel oplevelse betyder meget for at sikre, at alt bliver lavet rigtigt i tide, og man ikke bagefter står med en kæmperegning for retning af mindre men gennemgående fejl på alle 85 boliger, fortæller byggeriets idémand Uffe Breinholdt, arkitekt og partner i Arkitektfirmaet Regnbuen, Aarhus.
Firmaet har stor erfaring med netop planlægning af offentligt byggeri, og herunder også plejeboliger. Han tilføjer, at netop i forhold til plejeboliger og deres typiske dimensioner er modulbyggerikonceptet ekstra meningsfuldt.