23948sdkhjf

Flere hyrer end fyrer i installationsbranchen

I nogle områder har installatørvirksomheder ligefrem problemer med at finde nye medarbejdere. Og endnu flere forventer at det bliver et problem de kommende år.
I april 2012 har 23 % af installationsbranchens virksomheder ansat nye medarbejdere. Det er en stigning på to procentpoint i forhold til sidste år. Samtidig har 18 % af virksomhederne afskediget medarbejdere. Det fremgår af årets arbejdskraftundersøgelse foretaget af TEKNIQ Installatørernes Organisation.

- Det er et godt tegn, at næsten hver fjerde virksomhed har ansat nye folk i april. Det viser, at selvom installationsbranchen fortsat er presset på omsætningen, så er der stadig gang i virksomhederne og på jobmarkedet. Tendensen underbygges af ledighedstallene, der fra marts 2011 til marts 2012 er faldet fra 7,2 % til 5,1 % i elbranchen og fra 15,1 % til 11,8 % i vvs-branchen, siger økonomisk-statistisk konsulent i TEKNIQ, Klaus Mosekjær Madsen.

Mangel på arbejdskraft et problem
Installationsbranchens virksomheder har generelt set fortsat gunstige forhold, når de skal rekruttere. Men i årets arbejdskraftundersøgelse tegner der sig et billede af, at branchen står overfor en udfordring med at få udbud og efterspørgsel til at passe sammen på sigt.

Trods krisetider svarer fem % af virksomhederne nemlig, at de har søgt forgæves efter arbejdskraft, syv % svarer, at de har opgivet ordrer som følge af mangel på arbejdskraft og tre % svarer, at de helt har undladt at søge i forventning om, at det ville være umuligt at finde arbejdskraft.

- Det skyldes blandt andet store regionale forskelle på installationsbranchens aktivitetsniveau. For eksempel er der en kraftig byggeaktivitet i Århus-området. Derfor ser vi, at der i enkelte lokalområder allerede nu kan være problemer med at finde de rigtige folk. Det vil kun brede sig, efterhånden som flere byggerier går i gang. I forhold til sygehuse og også generelt set gælder det, at installationsbranchen har et behov for fagligt stærk arbejdskraft, hvor der er rift om de personer, der har en specialiseret viden indenfor for eksempel energioptimering samt styring og automation, siger Klaus Mosekjær Madsen.

Skal fastholde og dygtiggøre medarbejderne
I arbejdskraftundersøgelsen vurderer 16 % af virksomhederne, at det vil blive sværere at rekruttere arbejdskraft indenfor de kommende to år.

- Det er endnu et tegn på, at situationen på arbejdsmarkedet er ved at vende til øget efterspørgsel. Det er godt for de ledige, men det betyder også, at branchens virksomheder skal have fokus på fastholdelse og dygtiggørelse af medarbejdere og indtag af lærlinge, siger Klaus Mosekjær Madsen og fortsætter:

- Det er nu, branchen skal forberede sig på den situation, hvor omsætningen og arbejdskraftbehovet igen stiger - selvom det naturligvis kan være vanskeligt at forholde sig til, når der ikke er nogen rekrutteringsproblemer i øjeblikket. Heldigvis er der klare tegn i arbejdskraftundersøgelsen på, at virksomhederne er opmærksomme på situationen og både tænker langsigtet og tager ansvar for de behov branchen har om et par år.

Det ses blandt andet i forhold til udviklingen inden for efteruddannelse, hvor aktiviteten – trods et fald i 2011 – fortsat ligger pænt over niveauet i årene op til krisen.

Fakta:
Antal beskæftigede i installationsbranchen:
2010: 40.200 fuldtidsbeskæftigede
2011: 40.200 fuldtidsbeskæftigede
Forventning 2012: 40.700 fuldtidsbeskæftigede (24.600 i elbranchen og 16.100 i vvs-branchen)
Forventning 2013: Samme niveau som 2012

Ledige i installationsbranchen:
2011, el: 7,2 %
2012, el: 5,1 %
2011: vvs: 15,1 %
2012, vvs: 11,8 %

Efteruddannelse i installationsbranchen, AMU i antal elevdage:
2008: 41.930
2009: 62.202
2010: 64.081
2011: 43.819

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078