Installatører tror på mere fremgang
Trods den usikre situation i kølvandet på coronakrisen og med en konflikt i Ukraine, som stadig raser for fuld kraft, er der stadig optimisme at spore for virksomhederne i el-, vvs- og metalindustrien.
En ny markedsanalyse fra Tekniq Arbejdsgiverne forudser således en gennemsnitlig omsætningsstigning for organisationens medlemsvirksomheder på otte procent i 2022.
Forventninger til vækst i 2022:
- Vvs- og blikkenslagervirksomheder: 7 pct.
- El-installationsvirksomheder: 9 pct.
– Dette er på trods af mangel på materialer, lav ledighed og stigende priser, hvor især energipriserne er en udfordring, der kan ramme de meget energitunge industrier hårdt, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos Tekniq Arbejdsgiverne, i en pressemeddelelse fra organisationen, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Den uforudsigelige situation i Ukraine kan komme til at påvirke for eksempel materialepriserne for de danske virksomheder, fordi Rusland står for en relativt stor andel af den samlede verdensproduktion.
– Selvom der er udfordringer ude fra verden, så bunder optimismen i høj grad også i den grønne omstilling, som vores samfund for alvor skal i gang med, i form af nye, langsigtede politisk bestemte projekter som for eksempel udfasning af naturgas og oliefyr, energiøerne, ladestandere til elbiler, elektrificering mv. Projekter, som vores medlemsvirksomheder kan forvente at være involverede i. Dertil kommer den generelle økonomiske højkonjunktur og digitalisering, siger Troels Blicher Danielsen.
Rekrutteringsudfordringer
Han understreger, at manglen på arbejdskraft kan mærkes ude i virksomhederne. 47 pct. af vvs- og blikkenslagervirksomhederne mener, at udfordringerne med at skaffe medarbejdere begrænser deres aktivitet. For el-installationsvirksomhederne er det tilsvarende tal på 46 pct.
Læs meget mere på Licitationen:
Installationsbranchen forventer markant vækst i 2022: "Det kommer en lillesmule bag på os"
– Én måde at afhjælpe rekrutteringsudfordringerne på kan være en øget digitalisering, hvor for eksempel robotter kan ses som et supplement til menneskelige hænder, og på den måde sørge for, at virksomhedernes omsætning ikke begrænses af manglen på medarbejdere. Dette kan også være med til at øge produktiviteten og sikre, at Danmark er konkurrencedygtigt i fremtiden, siger Troels Blicher Danielsen og uddyber:
– Men der er også brug for politiske initiativer som for eksempel at sidestille internationale medarbejdere fra EU’s ansøgningslande med de gamle EU-lande og styrke de økonomiske gevinster for seniorer, der bliver længere på arbejdsmarkedet.