23948sdkhjf

Hærvejsmotorvej kan være klar om 10 år

Er opbakningen på plads kan en 170 km lang motorvej gennem midten af Jylland fra Kolding i syd til Støvring i nord være færdig allerede i 2021-2023.
Om bare 10-13 år kan transportministeren klippe den røde snor og åbne Hærvejsmotorvejen, som en motorvej langs den gamle Hærvej op gennem Jylland er blevet døbt.

Vurderingen fremgår af en ny analyse, som Trekantområdet, en sammenslutning af kommunerne Billund, Fredericia, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle, har fået Rambøll til gennemføre. Analysen undersøger den kortest mulige tidsplan ved at gennemføre en ca. 170 km lang ”Ny Midtjysk Motorvej” eller ”Hørvejsmotorvej” fra Skærup/Kolding til Støvring.

Politisk velvilje samt effektive, parallelle processer og sagsbehandling er dog en forudsætning for den hurtige gennemførsel af det omfattende projekt, som har en samlet vurderet anlægspris på 13-16 mia. kr.

Ny motorvej fjerner udbygningsbehov
Ud over at aflaste trafikken på den stærkt trafikerede østjyske motorvej, vil en hærvejsmotorvej ifølge udregninger fra Trekantsområdet også kunne gennemføres for et relativt lille beløb.

Eksperter fra Trekantsområdet har regnet på Vejdirektoratets egne tal for omkostningerne til udbygning af E45. Resultatet er, at en etapevis udvidelse af Østjyske Motorvej til først seks og siden otte spor løber op i en anlægspris på 26-27 mia. kr. Til sammenligning har Hærvejsmotorvejen en anlægspris på ca. 14-19 mia. kr. med sædvanligt tillæg af reserver. Men kombinationen af Hærvejsmotorvejen og dermed mindre udbygning af E45 ventes at løbe op i 28-33 mia. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094