23948sdkhjf

Cebra vinder boligprojekt i Esbjerg

Det aarhusianske arkitektfirma skal tegne 48 nye ungdomsboliger på den såkaldte Tovværksgrund ved Esbjerg Idrætspark – et projekt på 2.500 m² i 10 etager.
Et hold bestående af Cebra og LB Consult blev tirsdag præsenteret som vinder af konkurrencen om 48 nye ungdomsboliger på Tovværksgrunden ved Esbjerg Idrætspark.

Det iøjnefaldende forslag omfatter 2.500 m2 boliger og fællesarealer fordelt på ti etager, samt udearealer med terrasser og aktivitetszoner som fx streetbasket bane.

Bag projektet står Boligforeningen Ungdomsbo, som forventer at boligerne er klar til indflytning ved studiestart i januar 2014.

Opfylder ønsket om et markant og spektakulært hus
Etableringen af de nye ungdomsboliger sker ud fra en vision om at skabe et levende, mangfoldigt og attraktivt byggeri, som danner et centrum for uddannelse og fritidsaktiviteter i samspil med de øvrige aktiviteter på Tovværksområdet samt Rybners Gymnasium.

Boligforeningen Ungdomsbo ønsker at skabe et moderne, fleksibelt og fremtidssikret ungdomsboligkompleks, som er attraktivt for studerende og unge elitesportsudøvere.

En enig dommerkomité har udpeget vinderprojektet, fordi ”det er lykkedes at give bygningen et meget helstøbt og dynamisk udtryk”. Forslaget fremhæves som et moderne og dynamisk byggeri, der opfylder bygherrens ønsker om et markant og spektakulært hus.

Et funktionelt vartegn
I kraft af bygningens højde på over 30 meter bliver tårnet et nyt vartegn i Esbjerg, som vil kunne ses næsten overalt i lokalområdet.

Arkitekterne har derfor arbejdet med to overordnede hovedpunkter. På den ene side at opføre et iøjnefaldende vartegn, der udstråler virkelyst og liv uden at være visuelt anmassende eller forringe boligernes kvaliteter. På den side at placere funktionerne i bygningen således, at de tilgodeser de forskellige brugergrupper og udnytter kvaliteterne i tårnets højde og drøjde optimalt.

Bygningen skal rumme to grundlæggende funktioner; boliger (til studerende og unge elitesportsudøvere) samt fællesarealer. Fællesarealerne placeres dels i stueetagen, hvor der direkte kontakt til terrasser og udendørs aktivitetszoner, dels på taget, hvor der er mulighed for en enestående udsigt over vadehavet.

Lavenergiklasse 2020
For at fremtidssikre byggeriet og optimere driften sigter projektet efter lavenergiklasse 2020. For at opnå dette ambitiøse mål fokuseres der fra første færd på de overordnede rammer og permanente elementer som vinduesarealer og rumdisponeringer, der i samspil med en række tekniske tiltag som solceller skal minimere energiforbruget.

Blandt andet sikrer den kompakte bygningskrop, at store temperaturudsving, som afføder behov for køl eller opvarmning, reduceres. Desuden er lejlighederne placeret langs facaden og har en lille rumdybde. Dette skaber i samspil med vinduesbåndene den bedst mulige lysfordeling og mindsker derfor behovet for kunstig belysning.

Inspiration fra Vadehavet
Udvendigt er bygningen præget af aflange vinduesbånd for at give plads til mest muligt udsyn og optimale lysforhold i lejlighederne. Vinduesbåndene danner tilsammen et homogent mønster af striber på facaden. Kun de store udsnit, som udgør vinduerne til fællesrummene, skiller sig ud af systemet i størrelse og geometri.

Fællesrummene markerer sig i facaden som særlige snit i bygningskroppen og er dermed de elementer, der skal omdanne den skarpe form til et anderledes bygningsværk. Horisonten og vinden er kendetegnende for området ved Vadehavet. Ved at vinkle bygningens vinduer i lange parallelogrammer søger arkitekterne at fremhæve de vandrette linjer og skabes en illusion af dynamik og sidevind. Der er tale om en form for panoramisk virkning i samspil med Vadehavets meget flade landskab, som domineres af horisonten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094