23948sdkhjf

Iskold indvielse af frysehus på OUH

Skjøde Knudsen A/S har stået for at opføre Odense Universitetshospitals (OUH) nye frysehus, som er det første af sin slags i Europa.
Der var 20 grader i solen udenfor og minus 80 graders kulde indenfor, da OUH den 23. maj indviede et nyt frysehus.

Og det er langt fra første gang OUH indvier nye tiltag i år. I 2012 har hospitalet både slået dørene op for den nye Fælles Akutmodtagelse og for en ny intensiv- og opvågningsafdeling. Nu fortsætter udviklingen med indvielsen af et helt nyt frysehus.

Byggeriet af frysehuset startede tilbage i sommeren 2011, og den samlede udgift for den nye bygning er 27 mio. kr. Ingeniør på projektet er Grontmij. Som entreprenør på bygningen står Skjøde Knudsen A/S, mens Johnson Controls har haft ansvaret for fryseteknikken.

- Det nye frysehus er én brik i det store sundhedsfaglige udviklingsarbejde på OUH. Og så er huset både godt for miljøet og for økonomien. For selvom vi øger frysekapaciteten, kommer vi til at bruge mindre energi, og vi sparer op til to mio. kr. årligt, sagde administrerende sygehusdirektør på OUH, Jane Kraglund i sin åbningstale.

En stor udfordring
Teknisk har bygningen af frysehuset været en meget kompleks opgave, da de ekstremt lave temperaturer på ned til minus 135 grader har gjort det nødvendigt at indkøbe specielle reoler, el-trucks og andet specialudstyr, der kan tåle de stærke kuldegrader.

- Nytænkning er netop det, der præger det nye frysehus. Der findes ikke noget lignende i Europa, så vi kan være med til at inspirere andre, når de skal bygge nyt, sagde en stolt Jane Kraglund.

Efter indvielsen fik gæsterne mulighed for at se dele af frysehuset. Turen inkluderede ca. 10 sekunders iskold eksponering til de minus 80 grader, der er i et af lagerrummene.

Forskning i fokus
Tanken er, at det nye frysehus enten skal flytte med til eller betjene Nyt OUH, når hospitalet er klart til brug om små 10 år. Hovedparten af de nedfrosne vævsprøver, som skal opbevares i frysehuset, danner – og vil danne – grundlag for forskningsprojekter.

Udover vævsprøver vil frysehuset også komme til at være hjemsted for f.eks. blod og celleprøver.

Fakta:
Bygherre: Region Syddanmark
Ingeniør: Grontmij
Entreprenør - Bygning: Skjøde Knudsen A/S
Entreprenør - Frysetknik: Johnson Controls
Areal: Ca. 850 m²

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125