Milliardprojekt rykker nærmere i Randers
Et bygningskompleks på op mod 63.000 m² med natur og dyreliv fra alle klodens klimazoner er på tegnebrættet. Projektet tager nu en række vigtige skridt mod realisering.
Det ambitiøse projekt indbefatter en mangedobling af arealet i Randers Regnskov og en forventet forøgelse af besøgstallet fra 300.000 til op mod 900.000 besøgende pr. år.
- Planet Randers er et kæmpestort projekt, der hidtil har været kendetegnet ved den ene vilde idé efter den anden. Nu er vi klar til at gå fra ord til handling og arbejder tæt sammen med eksterne rådgivere om at planlægge, hvordan projektet bedst muligt realiseres i samspil med omgivelserne og byen Randers, fortæller erhvervs- og udviklingschef Kim Kofod fra Randers Kommune, der samarbejder med Randers Regnskov om projektet.
Det sker i form af en ’trykprøvning’, hvor de hidtidige tanker og ideer realitetsvurderes og videreudvikles som forudsætninger for et prospekt og en forretningsmodel.
Helhedstænkning fra idé til færdiggørelse
Arbejdsgruppen bag det storstilede projekt forventer at have et færdigt idéoplæg for Planet Randers inden udgangen af 2012. Idéoplægget vil have karakter af et prospekt, som skal danne grundlag for beslutninger i bestyrelsen og på politisk niveau, dialog med fonde og donorer samt gøre projektet til genstand for en arkitektkonkurrence. For at nå dertil er det nødvendigt at bryde det store projekt ned i mindre faser for at skabe overblik og sikre, at de forskellige dele af projektet bliver håndteret i den rigtige rækkefølge.
- Lige nu handler det om at bryde Planet Randers op i dele, så projektet kan realiseres og udvikles over en årrække – samtidig med at der selvfølgelig skal være fokus på helheden og økonomien undervejs. Vi skal sørge for, at der er tænkt hele vejen rundt om hver enkelt del og på den måde sikre, at tingene bliver gjort rigtigt fra starten – ét skridt ad gangen, fortæller chefkonsulent Anders Jørgensen fra Bascon, der er tilknyttet som bygherrerådgiver.
- Ud over prospekt og forretningsmodel analyserer vi igennem en indledende projektvurdering positive og negative effekter for Gudenådalen og byen Randers for dermed at opnå et skarpere fokus på bio-diversitet og socio-økonomiske effekter, uddyber han.
Nogle af de næste skridt er blandt andre at sørge for en god dialog med myndighederne, sikre finansiering til projektet ved at gå i rettidig dialog med fonde og dernæst forestå udbud til en arkitektkonkurrence.
Stor kompleksitet
Med et samlet budget på op mod 1,6 mia. kr. er der tale om et komplekst projekt med en lang række problemstillinger, der skal belyses for at sikre, at der bliver truffet de rigtige beslutninger.
- En beslutning om én del af projektet kan have stor indflydelse på andre dele. Det er vores rolle at skabe overblik og belyse problemstillinger fra alle vinkler. Blandt andet skal vi forholde os til, hvordan den forventede stigning i besøgstallet bedst håndteres i relation til trafik- og parkeringsforhold og en indpasning i forhold til byen og landskabet, forklarer Anders Jørgensen.
Foruden et bygningskompleks på op til 63.000 m² med arbejdstitlen ”World Dome Complex” vil Planet Randers også byde på en tidsrejse, der viser Danmarks dannelse fra urtiden frem til nutiden og fremtiden. Derudover vil en række sideløbende projekter have fokus på økoinnovation, ligesom de besøgende kan møde gamle danske husdyrracer som for eksempel jyske heste og jysk malkekvæg i en 750 hektar stor naturpark langs Gudenåen. I området Vorup Enge har bisoner allerede græsset siden efteråret 2010.