23948sdkhjf

Kommune vil ophæve svømmehals-samarbejde med Skou Gruppen

Der går en rum tid, før badegæster igen kan hoppe i vandet i den mosaikudsmykkede Frederiksberg Svømmehal. Den 100 mio. kr. dyre renovering svømmehallen er allerede stærkt forsinket, og nu fyger beskyldningerne hen over de ufærdige bassiner. 

Står det til bygherren, Frederiksberg Kommune, skal der findes en ny hovedentreprenør.

Fredag den 10. december sendte kommunen således en varsling om ophævelse af samarbejdet til Skou Gruppen, som er hovedentreprenør på renoveringen. 

– Nu er tålmodigheden simpelthen sluppet op. Baseret på det samlede forløb er det Frederiksberg Kommunes vurdering, at Skou Gruppen ikke kan gennemføre entreprisen uden yderligere væsentlig forsinkelse og mangelfuld kvalitet, udtaler By- Kultur- og Miljødirektør Ulrik Winge i en pressemeddelelse fra Frederiksberg Kommune. 

Kort om Frederiksberg Svømmehal

Funkisbygningen Frederiksberg Svømmehal er tegnet af arkitekten A.S. Lauritzen og opført 1931-1934.

Kunstneren Vilhelm Lundstrøm udførte i 1933-1937 store mosaikudsmykninger, som kan ses i hvert hjørne af svømmehallen og ved bagvæggen i Familiehallen. 

Ifølge tidsplanen skulle Frederiksberg Svømmehal have genåbnet i juli 2021 efter et års omfattende renovering. Renoveringen er nu syv måneder forsinket og det forventes, at tidsplanen bliver yderligere væsentligt forsinket på grund af manglende fremdrift og svigt i kvaliteten af det udførte arbejde, lyder det i pressemeddelelsen fra kommunen, som samtidig lægger ansvaret hos Skou Gruppen. 

Parterne har ellers løbende arbejdet på at få projektet på skinner. I juni indgik bygherre og entreprenør en aftale, som satte aflevering til januar 2022. Nu lyder det så fra kommunen, at Skou Gruppen ikke har efterlevet aftalen, samt at det ikke er lykkedes at forhandle en ny aftale på plads.

– Derfor tager vi nu skridt til at ophæve samarbejdet og udbyde opgaven på ny, siger Ulrik Winge. 

Kommunen meddeler, at man vil ophæve entreprisenaftalen, hvis Skou Gruppen ikke seneste den 5. januar 2022 har præsenteret en handleplan, som ”utvetydigt kan betrygge kommunen i, at hovedentreprenøren retter op på forholdene”. 

I strid med normer og regler

Fra Skou Gruppens adm. direktør Martin Skou Heidemann lyder det omvendt, at man igennem hele projektet har forsøgt at får projektet gennemført i overensstemmelse med bygningsreglementet, normer, vejledninger og almindelig dansk byggeskik.

Stridens kerne er i følge entprenøren hvordan de nye bassinkonstruktioner og VVS-installationer skal udføres. Skou Gruppen har nu bedt om Syn og Skøn for at få en uvildig vurdering af de byggetekniske krav, som kommunen har fastholdt på trods entreprenørens indvendinger:

– På byggepladsen var vi i gang med en konstruktiv proces, hvor man har fået udpeget et panel af uvildige fagpersoner fra Voldgiftsnævnet, som hjælper os med at finde løsninger på udfordringerne. Den proces har indtil nu været en succes, og der er fundet flere gode løsninger. Men nu kortslutter Frederiksberg kommunes forvaltning det arbejde, udtaler Martin Skou Heidemann i en pressemeddelelse.

Han peger blandt andet på, at Skou Gruppen i efteråret 2020 advarede Frederiksberg Kommune imod brugen af en forkert betontype, der – lyder det – er i modstrid med den norm-anviste tæthedsprøvning af bassiner, DS 477, og bygningsreglementet. Kommunen valgte at fastholde kravet om denne type beton. Martin Skou Heidemann tilføjer, at Frederiksberg Kommune samtidig afviste at få Teknologisk Institut til at vurdere, om betontypen samt dæklagstykkelser var velegnet til brug i svømmehaller.

Forsinket udskiftning af VVS-installationer 

Brugsvandsinstallationerne var i sin tid udbudt som en direkte 1:1-udskiftning af eksisterende installationer, uden vurdering af lovlighed, og om vandforsyning var passende til bygningens og installationens anvendelse. 

I en granskning blev det konstateret, at hele brugsvandsprojektet ikke passede til installationens og bygningens anvendelse, som krævet af bygningsreglementet.  Skou Gruppen kunne konstatere, at projektmaterialet ikke overholdte gældende normer og regelsæt for vandinstallationer. 

Efter i september 2020 at have meddelte Cowi, at udskiftningen af brugsvandsinstallationerne ikke kunne påbegyndes, blev VVS-projektet ændret og igangsat med næsten et år forsinkelse - cirka to og en halv måned efter den oprindeligt aftalte afleveringsdato 5. maj 2021. På trods af dette har Frederiksberg Kommune ikke ønsket at give tidsfristforlængelse. 

Hvornår kan beboerne på Frederiksberg så forvente igen at kunne tage en dukker i svømmehallen? Det er endnu for tidligt at fastslå.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109