Idrættens Arkitektpris 2012
Der er netop åbnet for at indstille forslag til kåringen af Danmarks bedste idrætsarkitekt. Prisen uddeles til en arkitekt eller en tegnestue den 21. juni.
Derfor er der de sidste 10 år etableret en række spændende idrætsbyggerier, der stiller sig udenfor den industrialiserede idrætsarkitektur, som er kendetegnende for mange idrætshaller opført mellem 1960 og 2000.
De arkitekter, der har modet og visionerne til mere appellerende idrætsarkitektur, fortjener at blive belønnet. Derfor besluttede Kulturministeriet i 2008 at indføre Idrættens Arkitektpris.
Alle kan indstille en mulig modtager af prisen. Indstillinger kan fx indsendes af kommunale idrætskonsulenter, halinspektører og centerledere eller de daglige brugere af landets idrætsanlæg. Priskomitéen kan også indstille mulige modtagere af prisen.
Indstillinger
Lokale- og Anlægsfonden fungerer som sekretariat for Idrættens Arkitektpris.
Indstilling sker ved at sende en begrundet indstilling mærket "Idrætspris" til priskomitéen på højst 2 A4 sider.
Indstillingen kan sendes pr. e-mail til fonden@loa-fonden.dk eller med post til Lokale- og Anlægsfonden, Kanonbådsvej 12a, 1437 København K.
Indstillingen skal være Lokale- og Anlægsfonden i hænde senest mandag den 4. juni 2012.
Priskomitéens sammensætning
Priskomitéen består af repræsentanter fra Akademisk Arkitektforening, Lokale- og Anlægsfonden, Kunstakademiets Arkitektskole i København, Arkitektskolen Aarhus og Idrættens Fællesråd. Formand for priskomitéen er Jan Albrechtsen, formand for konkurrenceudvalget i Akademisk Arkitektforening.
Uddeling
Idrættens Arkitektpris uddeles torsdag den 21. juni kl. 14.00 i Arkitekternes Hus, Strandgade 27 A, 1401 København K.
Tidligere vindere
Idrættens Arkitektpris er tidligere vundet af BBP Arkitekter, Hasløv & Kjærsgaard og senest i 2011 af Dorte Mandrup Arkitekter.
Bedømmelseskriterier
Idrættens Arkitektpris gives til en arkitekt/tegnestue, der har skabt mere end et enkelt enestående idrætsbyggeri. Prisen er altså et udtryk for påskønnelse af en større samlet indsats på området.
• Bidraget til udviklingen af idrættens arkitektur i bred forstand. Såvel bygninger og udendørs anlæg som projekter i forbindelse med design, byrum og landskab udgør emner for komitéens vurderinger.
• Sat bemærkelsesværdige standarder inden for det byggede idrætsmiljø gennem overraskende og nyskabende løsninger.
• Demonstreret evne til at aflæse og scenografere det moderne, mangfoldige idrætsbillede (kønsforskelle, alderssegmenter, individuelle og holdbaserede aktiviteter etc.).
• Formået at skabe løsninger, hvor udformning, forløb, lys, akustik og materialevalg i særlig grad understøtter og inspirerer de planlagte aktiviteter.
• Skabt anlæg, der på fremragende arkitektonisk vis indgår som en integreret del af det lokale miljø.
• Udformet idrætsanlægget til et overbevisende og åbent samlingssted for det omgivende samfund.
• Kombineret idrætsarkitekturen med udfoldelsesmuligheder for andre sider af kulturområdet.