Vandkunsten bag eksperimenterende byggeprojekt
Tegnestuen har vundet Realdania Bygs konkurrence om at designe et fritidshus på Læsø, der arbejder med tang som et bæredygtigt byggemateriale.
Det siger Peter Cederfeld, administrerende direktør i Realdania Byg, som står bag opførelsen af det eksperimenterende fritidshus.
Med sejren i den indbudte konkurrence får Vandkunsten nu til opgave at tegne et hus, som er nænsomt indpasset i landskabet, og som respekterer det gamle tanghus.
Det vil blive opført med tangtag, men allerede nu er idéen at skabe et helt nyt sprog for, hvordan et tangtag kan se ud, så de gamle tangtage ikke imiteres, men får et moderne modspil.
Minimal miljøpåvirkning
Den øvrige del af huset skal bygges rationelt og enkelt i organiske materialer, og der er stillet store krav til CO2-udledning og energi-performance.
Huset skal leve op til 2020-kravene, og skal 'tilbagebetale' al CO2 forbundet med materialer og byggeproces indenfor 20 år, samtidig med at det driftsmæssigt er et nulenergi-sommerhus.
Dermed er der også lagt op til, at de kommende beboere får mulighed for at opholde sig i længere perioder på Læsø om vinteren, fx på et skriveophold.
Tang er hipt
Tang er et naturligt, ikke-giftigt, lokalt og CO2-neutralt materiale. Derfor kan materialet, der siden 1600-tallet er blevet brugt til at tænge tage, i en tid med fokus på klima og miljøhensyn anskues som et meget 'moderne' materiale.
Realdania Bygs projekt med udvikling og bevaring af tanghuse på Læsø føjer sig til en række eksisterende projekter, som sigter på at sikre overlevelse for de særegne tangtage på Læsø. Indsatsen sker i samarbejde med lokale ildsjæle. Desuden har Realdania ydet støtte til køb og opbevaring af egnet tang, ligesom andre fonde samt Kulturarvsstyrelsen er involveret i indsatsen for at redde denne del af Danmarks kulturarv.
Huset ventes opført i sommeren 2013, hvor det vil blive åbnet for offentligheden, så alle kan se resultaterne tæt på.
I den indbudte konkurrence deltog også arkitektfirmaerne AART og Christensen & Co.