Flere bygherrer kritiserer Aalborg Kommune i sagen om udbygningsaftaler
Godsbanearealet i Aalborg, som tidligere har huset byens godsbaneterminal, er under stadig udvikling til et nyt, centralt byområde. Og her har to navngivne udviklere oplevet at blive presset af Aalborg Kommune til at indgår udbygningsaftaler, delt betaling af infrastrukturforbedringer og lignende, i forbindelse behandling af lokalplaner.
Det skriver TV2 Nord, som er kommet i besiddelse af indberetninger til den uvildige advokatundersøgelse af Aalborg Kommunes brug af udbygningsaftaler fra den 1. januar 2011 til 1. september 2021.
Hvad er en udbygningsfatale?
En udbygningsaftale en aftale mellem en grundejer og en kommune, der indgås på grundejerens opfordring. Ved aftalen opnår grundejeren øgede lokalplanmæssige muligheder mod at forpligte sig til at afholde udgifter til etablering af offentlig infrastruktur.
Udviklingsaftaler indgås typisk i forbindelse med større eller mindre byudviklingsprojekter.
Loven blev introduceret med ændringer til Planloven i 2007.
Blandt kommune-kritikerne er DSB Ejendomme, som i forbindelse med et projekt på Godsbanearealet følte, at de skulle bidrage til et å-løb på Godsbanen, for at kommunen ville godkende en lokalplan.
I en skriftlig kommentar til TV2 Nord skriver DSB’s kommunikationschef, Niels-Otto Fisker, at ”DSB Ejendomme i øjeblikket afventer resultatet af advokatundersøgelsen af Aalborg Kommunes praksis om udbygningsaftaler, og at man ikke har ikke yderligere bemærkninger her og nu.”
På Godsbane-området har TN Udvikling ifølge papirerne, TV2 Nord har set, også følt sig tvunget til at deltage i en udbygningsaftale og dermed bidrage til ovennævnte å-forløb for at undgå forsinkelser i et projekt og lokalplan. TN Udvikling tog af den årsag en udgift på 6 mio. kr. på sig.
TN Udvikling har overfor TV2 Nord ikke ønsket at stille op til interview om sin indberetning.
Uden deres eget ønske er en række mindre erhvervsdrivende ifølge TV2 Nord også blevet præsenteret for udbygningsaftaler til millionbeløb som forudsætning for kommunens videre arbejde med byggetilladelser og lokalplaner.
Afventer undersøgelsen
Rådmand Hans Henriksen skriver i et svar til TV2 Nord:
- Som bekendt har By- og Landskabsudvalget igangsat en advokatundersøgelse. Det er advokatfirmaet Horten, som forestår denne. De forventes at aflevere resultatet af undersøgelsen slut november. Jeg har ingen kommentarer, før resultatet af undersøgelsen foreligger.
Fra Spritten til undersøgelse
Aalborg Kommunes brug af udbygningsaftaler kom på dagsordenen, da folkene bag Spritten A/S, som står bag en del af omdannelsen af Aalborgs gamle spritfabrik til en ny bydel, i sommers trykkede satte deres projekt på pause på ubestemt tid. Trækket kom ifølge Spritten-idemand Martin Nielsen efter, at selskabets juridiske rådgivere havde sat spørgsmålstegn ved lovligheden af en udbygningsaftale indgået med Aalborg Kommune.
Måneden efter - i juli – viste det sig, at rådmand Hans Henrik Henriksen i oktober 2019 var kommet med udtalelser om et projekt på Aalborgs Østre Havn, der kan tolkes som i strid med frivilligheden i udbygningsaftaler.
Efter voksende politisk pres satte kommunen i september gang i en advokatundersøgelse af By- og Landskabsforvaltningens praksis i forbindelse med udbygningsaftaler i perioden fra 1. januar 2011 til 1. september 2021. Opgavens omfang betød, at den ventede færdiggørelse siden blev rykket med en måneds tid fra slut oktober til slut november.
Det omfatter den uvildige undersøgelse
Undersøgelsen af Aalborg Kommunes brug af udbygningsaftaler omfatter perioden 1. januar 2011 – 1. september 2021.
Der udvælges med bistand fra Horten Advokatpartnerselskab stikprøver af følgende kategorier:
- Afsluttede sager, hvor der er indgået udbygningsaftaler
- Afsluttede sager, hvor spørgsmålet om udbygningsaftaler har været rejst, men hvor der ikke er indgået en sådan aftale
- Verserende sager, hvor spørgsmålet om udbygningsaftaler er rejst, hvad end dette er blevet afvist eller fortsat er en mulighed i det konkrete projekt.
Stikprøverne udvælges med fokus på variation i forhold til undersøgelsens tidsmæssige udstrækning, beløbet afholdt af grundejeren til infrastrukturudgifter, og om aftaleparten er en virksomhed eller private personer.
Derudover omfatter undersøgelsen de konkrete sager, som har givet anledning til iværksættelse af advokatundersøgelsen, der er tilgængelig frem til den 1. oktober 2021.
Kilde: Aalborg Kommune / Advokatundersøgelsens kommissorium.