23948sdkhjf

Bygherrer og rådgivere får gratis klimadata

Nybyggeri og klimatilpasning fylder godt på hylderne hos landets rådgivende ingeniører: I begge tilfælde skal ingeniøren rådgive bygherre om den bedste løsning i forhold til kendt viden om eksempelvis nedbør og vandspejl og dermed risiko for vand i kælderen.

Tidligere har den type klimarådgivning været forbundet med udgifter og specialaftaler. Men nu stiller DMI datasæt til rådighed kvit og frit, skriver instituttet i en pressemeddelelse.

Data for den enkelte måler er ikke nok, for de færreste bygger netop der, hvor DMI’s målere står. Rådgiver har derfor selv skulle regne sig frem til værdierne for en grund mellem flere målere – eller købe disse beregninger.

Men ikke længere. Fremover ligger DMI’s egne arealdata i udstillingsvinduet. 

De landsdækkende værdier for, hvor meget nedbør der er faldet over den seneste tid, er et vigtigt input, når kommuner, Miljøstyrelsen og bygherre skal i gang med en opgave. Værdierne er et kvalificeret bud på, for eksempel hvor vådt der var mellem to målestationer.

For ingeniørerne giver det især værdi, at have komplette datasæt til rådighed. Jo flere data i en risikoanalyse – det kan være af vandspejlet og risici for oversvømmelser – des mere robust bliver modellen og dermed rådgivningen. 

– Fri adgang til arealdata betyder, at vi fremover ikke selv skal interpolere mellem stationer i alle landets afkroge. Det er en kompleks opgave og en klargjort kvalitetssikret beregning gør, at vi kan fokusere på rådgivningen, som er vores spidskompetence, uddyber Troels Norvin Vilhelmsen, rådgivende ingeniør hos Niras, i pressemeddelelsen. 

Åbner for smarte løsninger

Som en sidegevinst, åbnes markedet for flere mindre kunder, der jo sparer udgiften på datatilkøb og beregning – hvilket åbner mulighed for at udvikle nye smarte løsninger, som kunderne kan få glæde af. 

Og det var netop tanken bag frisættelsen af DMI’s vejrdata. 

– Kreative ingeniører trækker grønne værdier ud af vores klimadata. Det er jo nærmest et kinderæg. Samfundsværdi, økonomisk gevinst og grøn omstilling på én gang, siger DMI’s direktør Marianne Thyrring.

 

Fakta: Frie Data fra DMI 

DMI’s meteorologiske data bliver gradvist gjort frit tilgængelige frem mod 2023. 

Meteorologiske observationsdata, som temperatur, nedbør og vind fra DMI’s netværk af vejrstationer i Danmark og Grønland, er allerede udstillet – både som ’rå observationer’ og som kvalitetskontorollerede data. 

Målt havtemperatur, vandstand og lyndata er også tilgængelige. Radardata og prognosedata kommer i løbet af 2021 og 2022. 

Data leveres i realtid og understøttes 24/7, så myndigheder og erhverv har mulighed for at bruge data direkte i deres egne systemer. 

Frie Data hentes via Statens IT GovCloud-løsning, som er en stabil og sikker distributionsplatform, der kan håndtere de mange forskellige former for vejrdata, som konstant løber ind og beregnes.

 

Læs mere om: DMI
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097