23948sdkhjf

Forsøgshus får topkarakter for indeklimaet

En ny undersøgelse af demonstrationshuset ’Bolig For Livet’ viser, at et lavt energiforbrug sagtens kan gå hånd i hånd med et godt indeklima.
Gennem et år har det rådgivende ingeniørfirma Esbensen foretaget målinger af indeklimaet i Velux’ og Velfacs demonstrationshus i Lystrup nord for Aarhus. Og konklusionen er entydig – et lavt energiforbrug sagtens kan gå hånd i hånd med et godt indeklima.

- Det er positivt at se, at det er muligt via synergien mellem bygningens design, automatik og brugernes interaktion at påvirke indeklimaet i en positiv retning. De målte opholdsrum ligger i forhold til overophedning alle inden for indeklima kategori I, lyder det blandt andet i Esbensena rapport, og adm. direktør Finn Jespersen fra Velfac glæder sig over resultatet:

- Testresultaterne i Bolig For Livet viser, at det ikke behøver at være et enten eller. Vinduer mod alle fire verdenshjørner kombineret med naturlig udluftning og solafskærmning bidrager positivt til både energiregnskab, komfort og indeklima, siger han.

Indeklima i top
Målingerne viser, at den naturlige ventilation, solafskærmningen og det store vinduesareal på 40 procent af gulvarealet er med til at skabe et indeklima helt i top. Der er et ekstraordinært stort lysindfald i huset fra alle fire verdenshjørner, og den automatiske solafskærmning og naturlige ventilation sikrer, at der altid både er frisk luft og en behagelig temperatur indendørs, selv på varme sommerdage.

- Målingerne viser, at vi er i stand til at overholde lovgivningen gældende for 2020 i det målte forbrug. Samtidig er det muligt at sikre et godt indeklima året rundt i ét og samme bæredygtige hus. De nye målinger viser, at den naturlige ventilation er en forudsætning for at kunne opretholde et godt termisk indeklima i sommerperioden og undgå overophedning, også i et hus med lysindfald fra alle fire verdenshjørner, siger Lone Feifer, projektchef i Velux.

De nye målinger viser, at særligt køkken-alrummet, som er familiens naturlige samlingspunkt, opnår kategori I for termisk komfort mht. overophedning. Det er den bedste af fire klasser (I, II, III, IV) iht. den europæiske standard EN 15251 for indeklima. Og fordi der er automatisk naturlig ventilation igennem facade- og tagvinduer, er indeklimaet i top, også i de varme sommermåneder.

Design rækker langt
Ifølge ingeniør Amdi S. Worm fra Esbensen er der på flere måder tale om et overraskende resultat, fordi der blandt rådgivere har været en debat om, hvordan man kan nedsætte energiniveauet og samtidig øge komfort og indeklima.

For huset i Lystrup har det da også været nødvendigt med en vis indreguleringsperiode, men disse erfaringer har været med til at gøre parterne endnu skarpere på, hvilke parametre der særligt har betydning for indeklimaet.

- Man kan gøre meget for indeklimaet blot ved at designe bygningen med omtanke. Det vil sige den rigtige orientering af vinduer for at få dagslys, og en indbyrdes placering, der giver en god naturlig gennemstrømning af luft. Dertil kommer den afskærmningsstrategi, man vælger; fx et stort udhæng, en screen-løsning eller måske begrønning, siger Amdi S. Worm.

- Vi kan se, at den automatiske styring af naturlig ventilation og solafskærmning kan hjælpe med at formindske risikoen for overophedning. Det kan man ikke med samme effektivitet, hvis huset er manuelt betjent, fortsætter han.

Tænk bygningen som en helhed
Amdi S. Worm vurderer, at den nye viden fra Velux-projektet kan være med til at ændre den måde, vi designer nye bygninger.

- ”Bolig For Livet” har lært os, hvor vigtigt det er, at bruge de her virkemidler bevist. Det er oplagt ved nybyggeri, hvor man fra starten kan tænke bygningen som en helhed, siger Esbensen-ingeniøren og henviser til, at man for at opfylde de eksisterende krav til særligt det termiske indeklima i boliger, i de fleste tilfælde er nødt til at anvende en effektiv naturlig ventilation og solafskærmning.

FAKTA
Bolig For Livet er bygget som et CO2-neutralt hus. Beregnet efter bygningsreglementet producerer huset mere energi, end det forbruger, og forbruget i andet måleår er således -25 kWh/m2/år. Huset lever dermed op til Byggereglementets 2020-krav.

Projektet er ét af otte demonstrationshuse, der opføres i fem forskellige lande efter Active House visionen og alle med sigte på at vise vejen frem til 2020 standard. De resultater og erfaringer, der er gjort i det danske demonstrationshus, vil blive sammenlignet med husene i de andre lande.

Læs mere om de enkelte huse og om aktivhusprincipperne på www.activehouse.info.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157