23948sdkhjf

NCC slipper grundvandet løs på prestigeprojekt i Københavns Nordhavn

1,8 millioner kvm vand. Så meget har NCC siden januar 2020 oppumpet for at holde vandet omkring Kronløbsøen i Københavns Nordhavn 12 meter under havniveau. 

Nu har byggeriet stået sin prøve, da der er slukket for de pumper, der holder vandet ude fra byggegruben. Milepælen i byggeriet markerer, at projektet er lidt over halvvejs i mål, skriver NCC i en pressemeddelelse. 

– Når man bygger en kælder under vandets overflade, skaber man en massiv opdrift, men vi har efterhånden etableret så meget tyngde i byggeriet og sikret øen med over 700 jordankre, at den store parkeringskælder, som udgør fundamentet for hele øen, ikke ”flyder op”, når grundvandet slippes, siger Claus Munk, produktionsdirektør i NCC Building, i pressemeddelelsen og fortsætter: 

– Vi har lavet en dobbelt vandtætning ved at bruge vandtæt beton og en tættende membran på kælderydervæggene, så konstruktionen kan stå imod vandet.

Fakta om Kronløbsøen 

NCC er totalentreprenør på byggeriet, som er et samarbejde mellem By & Havn, PensionDanmark samt Nordkranen og forventes at stå færdigt i 2023. 

Kronløbsøen er et forbindelsesled hen over Kronløbsbassinet i Københavns nye bydel Nordhavn. Øen på 9.500 kvm kommer til at rumme både bolig- og erhvervsbyggeri, som bliver opført i seks separate bebyggelser formet som en karré omkring et indre gårdrum. 

Boligerne består af 233 ejerlejligheder som varierer i størrelse fra 50 til 200 kvm. 

Øen etableres på en base med underjordisk parkeringshus i fire etager med teknik-, cykel- og depotrum – beliggende under vandoverfladen. Parkeringshuset får plads til cirka 1.100 biler. 

Leder vandet tilbage i jorden

En vigtig del af grundvandssænkningen er reinfiltrationsprocessen, hvor det oppumpede vand ledes tilbage i jorden. 

– Når vi leder vandet tilbage i jorden med reinfiltration, beskytter vi blandet andet nabobygninger mod sætningsskader og sørger for, at vi ikke forurener grundvandet, siger Nathalie Lückstädt, projektleder i NCC Hercules.

Derfor har entreprenøren i hele perioden overvåget grundvandet både inden- og udenfor øen, samt udtaget og analyseret over 300 separate vandprøver fra området.

Nu venter der et større oprydningsarbejde efter den omfattende grundvandssænkning, som forventes at vare året ud, og sideløbende påbegyndes facadelukning, tagkonstruktion og indvendig aptering.

 

Læs mere om: NCC
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.147