23948sdkhjf

Dansk Beton: Klimaudfordringen skal løses gennem samarbejde

Betonbranchen er særdeles ambitiøs på klimaområdet. Udfordringerne er dog store. Det kommer til at kræve fokus, innovation og samarbejde, hvis vi skal nå i mål, vurderer chef for Dansk Beton Dorthe Mathiesen.

Byggeriet er et af de steder, hvor en målrettet indsats vil kunne få afgørende betydning for den samlede nationale klimaindsats. Det gælder ikke mindst, når det kommer til produktionen og brugen af beton.

Betonbranchens klimamål er heldigvis tårnhøje. Branchen har givet håndslag på, at den i 2030 vil reducere CO2-udledningen med 50 procent. Det kommer dog til at kræve hårdt arbejde, en høj grad af innovation og samarbejde mellem alle byggeriet aktører, hvis målet skal nås. Men det er muligt og realistisk, vurderer chef for Dansk Beton, Dorthe Mathiesen.
Hun tror fuldt og fast på, at omstillingen er ladsiggørlig. Faktisk mener hun, vi i dag står ved en korsvej, som en dag vil blive tydelig for kommende generationer. ”Når man går rundt i byernes gader, kan man se forskellige epoker afspejlet i bygningernes arkitektur og æstetik. Min vision er, at man i fremtiden vil kunne gå samme tur og se, at det var i disse år, at byggebranchen for alvor omfavnede den grønne omstilling. Vi har lige nu muligheden for at gøre en stor forskel – og i den forbindelse kommer beton til at spille en stor rolle,” siger hun.

Samarbejdet er vigtigt
Der er en lang række praktiske udfordringer, som skal adresseres, hvis de ambitiøse klimamål i betonbranchen skal nås. Dansk Beton har i den forbindelse foretaget et omfattende analysearbejde, som har resulteret i et konkret roadmap for, hvordan branchen og byggeriet skal komme i mål. Vurderingen er, at 30 procentpoint af emissions reduktionen kan hentes fra materialeproduktionen, mens de resterende 20 procentpoint skal hentes fra designoptimering og andre tiltag. Når det kommer til materialerne, er udviklingen allerede godt i gang.
”Det går i den rigtige retning. Der eksisterer allerede nu cementtyper, som bliver produceret med et betydeligt mindre CO2-aftryk. Derfor bruger vi lige nu store kræfter på at analysere og finde klimatiltag andre steder – deriblandt i projekteringen og designet af betonkonstruktioner,” siger hun og tilføjer:
”Her er samarbejdet med andre aktører vigtigt. Det er i høj grad bygherrer, rådgivere og arkitekter, der skal sikre, at vi i praksis bruger færrest muligt materialer. Det er et af vores fokusområder lige nu.”

Branchen er klimabevidst
Der er allerede evidens for, at der er store klimagevinster ved at se på konstruktioners design. Dorthe Mathiesen henviser bl.a. til en spritny undersøgelse fra Rambøll. Ingeniørfirmaet har analyseret byggeriet af to motorvejsbroer fra 2010 og er kommet frem til, at man kunne have sparet op til 30 pct. af CO2-udledningen ved et optimeret design.
Samtidig ville broerne være blevet billigere. Den slags tiltag er sund fornuft.
De kræver dog, at der afsættes mere tid i designfasen og til udførelsen. I takt med at behovet for at dokumentere klimapåvirkningen af nybyggeri øges, er det nødvendigt at skabe data, der fortæller noget om udledningen fra produktionen af byggematerialer. Her har Dansk Beton været fremme i skoene og udviklet et værktøj, som gør, at betonproducenter i praksis kan tåle deres klimapåvirkning.

“ Vi ser nogle meget spændende ting ske i betonbranchen i disse år, som vil sætte sig varige spor."
Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton

Det har navnet Dansk Betons EPD-værktøj (EPD står for Environmental Product Declaration). Udviklingen af værktøjet sket for at hjælpe medlemsvirksomhederne med at leve op til certificerings- og lovkrav, men implementeringen har haft en interessant, positiv sidegevinst, forklarer Dorthe Mathiesen. 

"Vores værktøj har været med til at give medlemsvirksomhederne et dybere indblik i og forståelse for, hvad deres produktion reelt betyder klimamæssigt. De bruger ikke bare værktøjet for at lave op til dokumentationskrav. De bruger det også til at se effekten af at optimere deres produktion. Værktøjet har været med til at skabe bevidsthed om klimaudfordringer og -løsninger. Det synes jeg er meget positivt," siger hun.

Det er vigtigt for branchens aktører at være bevidste om deres klimapåvirkning. Det skyldes ikke mindst en lovgivning, der snart ramme betonproducenterne og den øvrige byggebranche.

De næste skridt
I 2023 bliver der indført en grænseværdi for udledning af CO2, der hedder 12 kilo pr. kvadratmeter pr. år. Grænseværdien vil blive strammet to år senere.
Kravene gør, at branchen som helhed bliver nødt til at fokusere endnu mere på at minimere CO2-udledningen. Kombinationen af det, nye mere klimavenlige cementtyper samt rådgivere og arkitekters fokus på mindre materialeforbrug gør, at chefen for Dansk Beton er optimist mht. at nå målet om at halvere udledningen af drivhusgasser i 2030.

Men det hele kommer til at kræve en fokuseret indsats - mange år endnu.
"Branchens omstilling kommer ikke til at ske af sig selv. Vi skal virkelig lægge os i selen, men jeg tror på, at det er realistisk at nå målet. Vi ser nogle meget spændende ting ske i betonbranchen i disse år, som vil sætte sig varige spor," siger Dorthe Mathiesen og tilføjer: "Og det er jo kun en begyndelse. Hvis det lykkes, er næste skridt emner som CO2-fangst og -lagring i forbindelse med cementfremstilling samt et generelt fokus på ressourceforbrug og øget genbrug. Det er forudsætningen for, at vi kommer i mål med klimaindsatsen - og dermed kan sikre den verden, som vores børn og børnebørn skal leve i."

DANSK BETON

Dansk Beton er en branchesammenslutning i DI Byggeri. Dansk Beton blev etableret i 2007, da en række af branchens aktører sluttede sig sammen.

Foreningen har til formål udbrede kendskabet til betons anvendelsesmuligheder og udvikle branchen. Derudover adresserer den arbejdsmarkedsmæssige problemstillinger som f.eks. medarbejdermangel.

I praksis har Dansk Beton de seneste par år brugt mange kræfter på at skabe et roadmap for branchens grønne omstilling, samt at sætte den i gang vha. f.eks. redskaber som dens EPD-beregningsmodel.

Kilde: Dansk Beton

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062