Ny forskning skal sikre bæredygtighed for historiske bygninger
Forskningsprojektet ’Robust Bygningskultur’ får 5 millioner kroner fra Realdania.
Projektet undersøger, hvordan vi transformerer vores bygningskulturarv med respekt for fortid og fremtid.
Formålet er at afdække nye metoder, teorier og strategier for, hvordan man fremover skaber en mere bæredygtig bygningskultur. Viden, som både vil gavne undervisningen af fremtidens arkitekter såvel som byggebranchen.
- Vi oplever i øjeblikket en kæmpestor interesse for bæredygtig bygningskultur – fra vores studerende og i faget i øvrigt. De efterspørger viden om, hvordan vi transformerer bygningsmassen på en måde, hvor vi både sparer på energi og ressourcer og samtidig værner om historiske og arkitektoniske kvaliteter, siger Nicolai Bo Andersen, professor MSO på Institut for Bygningskunst og Kultur, der står i spidsen for projektet, i en pressemeddelelse.
Det er på Det Kongelige Akademi, man vil undersøge sammenhængen mellem bygningskultur og bæredygtighed. Det sker i afdelingen Institut for Bygningskunst og Kultur. Projektet er forankret hos forskerne, der er tilknyttet kandidatprogrammet Kulturarv, Transformation og Restaurering.
- I Realdania arbejder vi for, at historiske bygninger og vores bygningskultur forbliver en del af hverdagslivet. Det giver af mange grunde mening at bruge de bygninger, vi allerede har og ikke mindst til gavn for klimaet. Heldigvis er genbrug en voksende trend – også i byggeri og byudvikling. Vi håber, at det nye forskningsprojekt kan gøre os – og fremtidens arkitekter – klogere på området, siger Eske Møller, projektleder, arkitekt hos Realdania, i pressemeddelelsen.
Projektet løber frem til udgangen af 2025.