Bliv klogere på bæredygtigt byggeri
I denne måned kommer Helmut Meyer fra Transsolar til København for at undervise i energirigtigt byggeri. Læs et interview med ham her.
I april kommer han til Danmark for at undervise på Arkitektforeningens kursus: ”Innovation og Certificering - Arkitektur + Bæredygtighed”.
Facilitator på kurset er Mia Scheel fra White Arkitekter, og hun talt med ham om tendenserne indenfor energirigtigt byggeri og om, hvorfor arkitekter egentlig skal beskæftige sig med certificeringer.
Mia Scheel: Hvorfor skal arkitekter, ingeniører og interesserenter tillære sig viden om certificeringer?
Heltmut Meyer: Miljømærkninger har stor indflydelse på diskussionen af, hvordan vi skaber mere miljørigtige bygninger, men det er naturligvis nogle begrænsninger. For eksempel er antallet af parametre i mærkningerne begrænsede, ligesom det er svært at måle æstetiske kvaliteter. Og så er selve certificeringsprocessen en administrativ procedure, der ikke kan erstatte en holistisk integreret design proces. En certificering er et skridt på vejen mod en bæredygtig bygning, men det er ikke en garanti for at opnå det! Derfor er det vigtigt både at kende målene og processerne i certificeringerne og samtidig kende deres begrænsninger.
Mia Scheel: Hvordan arbejder Transsolar generelt med energi og bæredygtige emner?
Helmut Meyer: Jeg tror på lokalt funderet design. Tykkere lag isolering er ikke nødvendigvis løsningen på alle problemer, der dukker op i horisonten. I forhold til byer kunne en løsning være en mere industrialiseret byggebranche, hvor man skaber en super struktur med en høj levetid og infills, som for eksempel præfabrikerede fleksible rum, der kan skiftes ud i takt med nye innovationer kommer til. Et andet stort emne kan være forbindelsen mellem mobilitet og livsstil.
Mia Scheel: Hvordan ser de næste fem til ti år ud for Transsolar? Hvad vil have jeres primære fokus?
Helmut Meyer: Vi vil se store forandringer i hele branchen. Fra mit synspunkt er en af de store udfordringer byernes hastige udvikling. Metropolerne vokser stærkt, mens befolkningen skrumper i andre områder. Presset på byerne vil forhåbentlige lede til nye materialer og få os til at fokusere på at forbedre tilstanden i den eksisterende bygningsmasse.
Helmut Meyers tegnestue Transsolar står bag kontorbygningen KfW Banking Group i Frankfurt A.M, der er en af de første skyskrabere i verden med et forbrug på mindre end 100 Kwh per kvadratmeter per år. Tegnestuen har også tegnet Manitoba Hydros kontor i Winnipeg, Canada, der, på trods af et ekstremt klima med temperaturudsving fra minus 35 grader om vinteren til 30 grader sommeren, har et energiforbrug på blot 140 KWh per kvadratmeter om året.
Læs mere om Arkitektforeningens kursus på foreningens hjemmeside