Kloakmester: Derfor bør ejerskifteforsikringer suppleres med kloak-tjek
Der har været mere end almindelig fokus på huseftersynsordningen, tilstandsrapporter og ejerskifteforsikringer i den senere tid. TV-programmet Kontanten har afsløret byggesagkyndige, som har leveret tilstandsrapporter som ikke er det papir værd, de er skrevet på og som har ødelagt købernes boligdrømme. Samtidig stilles der spørgsmålstegn ved boligmæglernes og forsikringsdeltagernes uvildighed og motiver, når der gennemføres huseftersyn.
Men der er ikke kun kvaliteten og troværdigheden af tilstandsrapporterne der er et problem, mener brancheforeningen Danske Kloakmestres formand, Mikael Skov.
- Ingen bekymrer sig om kloaksystemet under jorden. Men netop fejl og mangler på kloaksystemet kan være endog meget dyre at udbedre, og det er ikke i alle tilfælde, ejerskifteforsikringen eller rørskadeforsikringen dækker. Derfor bør ejerskifteforsikringen suppleres med et tjek af kloakkens tilstand, ligesom der jo allerede er en elinstallationsrapport, siger Mikael Skov.
Det er formanden for Danske Boligadvokater, advokat Niels Erlandsen, enig i.
- Det er naturligvis i huskøbernes interesse, at man opnår så præcis en beskrivelse af ejendommen, som muligt. Tilstandsrapporten skal give en præcis beskrivelse af ejendommen. Men i øjeblikket er det under jorden, nemlig kloaksystemet, ikke med. Det bør det være, fastslår Niels Erlandsen.
Bør være et krav
- I købssituationen tænker ingen køber på kloakken. Samtidig tilbyder færre og færre forsikringsselskaber muligheden for at tegne en ejerskifteforsikring, siger advokaten.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har tidligere afvist kloakeftersyn som en del af huseftersynsordningen. Ministeren mente, at det ville gøre det samlede huseftersyn for dyrt. Det er boligadvokaternes formand lodret uenig i.
- Med den sikkerhed, køber kan opnå ved et tjek af kloaksystemet, er det faktisk små penge, og de er givet godt ud. Derfor mener jeg, at det bør være et krav, at sælger leverer en rapport også over kloakkens tilstand, så omkostningen bliver en del af handelsomkostningerne, siger Danske Boligadvokaters formand, Niels Erlandsen.
Retter op på ulovligheder
Danske Kloakmestres formand Mikael Skov ser flere klare fordele ved et kloak-tjek som en obligatorisk del af en hushandel.
- Ofte har folk boet i huset i 30-40 år og har vedligeholdt bygningen pænt og ordentligt. Men når det handler om kloaksystemet, har sælger ikke foretaget sig noget i mange år. Der er intet gjort for at undersøge, hvordan det under jorden har det, siger Mikael Skov.
- Hvis der er lavet en eller anden form for kloakarbejde ved huset, er det i en del tilfælde noget, som husejeren selv har bikset sammen. Det er både risikabelt og ulovligt. Derfor vil et obligatorisk tjek af en autoriseret kloakmester også være en måde at få rettet op på ulovligheder og forkert udførte installationer, siger Mikael Skov.